Silvana Imam är inte bara en av Sveriges coolaste rappare. Hon har även tagit  examen i psykologi – samtidigt som hon släppte debutalbumet Rekviem. Vertex träffade henne i samband med spelningen på Umeå Open. Silvana Imam.
Silvana Imam.

Silvana Imam. Ett namn på mångas läppar under Umeå Open, och det var svårt att ta miste på hennes popularitet bland festivalbesökarna. Den jordnära, feministiska och tuffa rapparen med rötter både i Syrien och Litauen avslutade hela festivalen med en spelning på ett proppfullt Väven.
– Det är helt fantastiskt att vara tillbaka i Umeå, det var ju så bra senast jag var här. Jag har ju aldrig tidigare fått spela på Umeå Open, så det är verkligen asroligt, säger hon.

Det är svårt att tro att det bara har gått tre år sedan hon utsågs till årets nykomling. Idag är hon kanske en av Sveriges hetaste rappare och blev Grammis- och P3-guld nominerad 2014. I februari utsågs hon till årets homo på QX-galan och låtar som För evigt och Svär på min mamma har spelats varma på etern.
– Det är så svårt att greppa det här med priser för mig. Det är så abstrakt att greppa vad de skriver om i tidningarna, men det här på riktigt för mig, att vara här och träffa folk. Alla pusselbitar har fallit på plats, jag vet verkligen vad jag vill göra nu och det känns asfett, säger hon.

Trots den snabba framgången har hon lyckats kombinera musikkarriären med studier på eftergymnasial nivå och tagit en examen i psykologi, samtidigt som hon släppte sitt debutalbum Rekviem. Hon har lärt sig mycket av studietiden och tar med sig lärdomar av den till sin musikkarriär.
– Jag har lärt mig mycket om att kunna sätta mig in i andras perspektiv och lära mig av andras tankar, säger hon.

Hon tycker också att det är viktigt att inte bara läsa kurslitteraturen och tro att man är fullärd.
– Jag tycker att studenter ska tänka själva, det är viktigt. Jag blev alltid uppmanad av mina föreläsare att inte tänka själv, kurslitteraturen hade alltid svaren. Men jag tycker att det kan ge så mycket mer om man tänker utifrån sig själv och sina egna preferenser.

 Att hon har lyckats ta en examen samtidigt som henne livs musik-släpp är ingenting hon höjer sig själv till skyarna för. Tvärtom är hon ödmjuk i sin framtoning och berättar att hon blivit den hon är tack vare en lite hårdare uppväxt.
– Hela min uppväxt har handlat om att vara modig, och mod genomsyrar allt som har hänt i hela mitt liv och det ordet står för mig. Jag fick kämpa hårt med att få vara den jag var när jag blev ifrågasatt varför jag hade kort hår som tjej.

Isabella Bohman