21 July, 2019

 
 • Jonas Silfversten Bergman, som precis fått ett stipendium för sitt måleri, är en av studenterna som ställer ut.
 • Jessika Björhn.
 • Anna Olaes Parker.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Sevärd och uttrycksfull
  examensutställning

  Publicerad 5 maj, 2017

  Fool’s Gold, kattguld, är namnet på Konsthögskolans masterstudenters examensutställning i år. Utställningskatalogen ser ut som ett rabatthäfte.
  – 
  Temat är vad som definierar värde, säger Anna Olaes Parker.

  Lördag den 6 maj klockan 14 är det vernissage och därmed, efter fem års studier, dags för masterstudenterna i fri konst att manifestera och visa upp sina kunskaper i en utställning som tar plats på Bildmuseets femte och sjätte plan. Det är också dags för dem att som konstnärer – och egenföretagare – övertyga världen om sina konstverks värde.

  Det finns en bredd i uttrycken och teknikerna som visas av de elva masterstudenterna. Cia Ringertz omformar målarduken till ett tredimensionellt objekt medan Jonas Malmberg på traditionellt vis målar den med oljefärg.

  Konstnärerna har alla på sina egna vis tagit utställningsrummet i besittning. Simon Gran Danielsson har tagit in det offentliga rummet, medan Melanie Wiksell har tagit in naturen i form av bland annat hö och en granstam, vilka monumenteras i stora skulpturer. Razvan Anghelache, Ellen Angus, Jenny Simm och Annika Stridh visar installationer, som tar upp såväl golvyta som luftrum.

  Jessika Björhn.

  Jessika Björhn fyller Bildmuseets utställningssal med ljud. Hon har klippt i texter och satt ihop dem till poesi som ljuder till ett bildspel, med skiftningar av himlen, på en skärm. Hon har för avsikt att fortsätta på samma bana efter examen.
  – Jag har jobbat ganska mycket med cut-up poetry och har använt text från böcker i biblioteket här på KC. Någon nämnde att jag borde åka till biblioteket i New York och skapa där. Ja! tänkte jag. Jag kan ju åka runt till bibliotek och skapa textverk! Jag kan också tänka mig att fortsätta arbeta med ljus- och naturfenomen. Jag tänker att det finns en kommunikation med naturen som sker undermedvetet. Samma sak med cut-up poetry, man kommunicerar intuitivt.

  Jonas Silfversten Bergman har precis tilldelats prestigefyllda Fredrik Roos Stipendium för sitt måleri. På examensutställningen visar han screentryck som uttrycker en industriell känsla. Liksom Jessika har han planer för framtiden.
  – Jag har tänkt flytta, kanske till Malmö, där jag kan ha min bas och sedan resa runt i världen och ha utställningar, berättar han.

  Anna Olaes Parker.

  Den konstnär vars verk uttrycker den mest positiva känslan är Anna Olaes Parker. Hon har inspirerats av internetfenomenet ”wholesome memes”. Glada färger, mjukisdjur, neonljus och leende figurer är resultatet.
  – Jag vill att verken ska vara roliga och taktila!

  Glädje har ett värde i sig, men framförallt visar konstnärerna att deras konst är värd att fylla besökarens sinne liksom att ta plats i konstvärlden.

  Text och foto:
  Catharina Bergman

  MER ÄN UTSTÄLLNING:
  Under utställningsperioden, som pågår till och med 21 maj, anordnas visningar, workshops och performanceakter. Gå in på http://www.bildmuseet.umu.se/sv/program/evenemang/ för mer info.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.