En av årets mest intensiva scener och en drös magiskt snygga bilder. Det hittar – och gillar – Vertex recensent i Ridley Scotts senasta rymdepos.

Prometheus
Genre: Science fiction
Regi:Ridley Scott
Med: Noomi Rapace, Michael Fassbender m.fl.
Betyg:  4

Scotts science fiction-comeback har snabbt blivit en omdebatterad vattendelare. Själv är jag väldigt svag för denna form av filosofiska rymd­epos och kapitulerar snabbt för filmens nästan klassiska berättarform, med referenser och hyllningar till flera stilbildande filmverk. En stor del av kritiken har handlat om de obetänksamma karaktärerna, vetenskapsmännen som utforskar människans ursprung i yttre rymden och försätter sig själva i onödigt prekära situationer. För mig blir de snarare en effektiv, mänsklig kontrast till Fassbenders otroligt välspelade, kallt beräknande android. Fortfarande inte övertygad? Se i så fall filmen för en drös magiskt snygga bilder eller en av årets mest intensiva scener, med Rapace i en kirurgisk nödsituation

MAGNUS F. BERGSTRÖM

Detachment
Genre: skoldrama
Regi: Tony Kaye
Med: Adrien Brody, Sami Gayle m.fl.
Betyg: 4

Henry är lärarvikarien som driver runt från skola till skola. På sitt senaste jobb får han återigen uppleva depraverad ungdom och omöjliga arbetsförhållanden, men den här gången kommer det påverka honom starkare än någonsin. Den raka och ärliga stilen känns igen från Kayes American History X och även här skapas en berättelse som de flesta kan relatera till. För även om det är en tillspetsad miljö så finns det skrämmande många detaljer som även den svenska lärarkåren och dess elever kan känna igen sig i. Vackert skådespel och jordnära plåtning gör det vid tillfällen jobbigt äkta. Trots en rejäl ångestdusch så finns det dessutom något upplyftande med filmens sensmoral, att vi aldrig är helt ensamma.

MAGNUS F. BERGSTRÖM

Men in Black 3
Genre: Actionkomedi
Regi: Barry Sonnenfeld
Med: Will Smith, Josh Brolin m.fl.
Betyg: 2

En förrymd superbrottsling tvingar hemlige agenten J att resa tillbaka till år 1969, för att förhindra mordet på den yngre versionen av hans kollega K. Jag är svag för det universum som de här filmerna utspelas i, det finns så mycket potentiellt absurd humor och allvarsam identitetskris att dra nytta av i en värld där utomjordingar lever under täckmantel bland vanliga människor. Tyvärr har det gått relativt outnyttjat i de senaste två installationerna. Det som ändå räddar den tredje delen till ett hyfsat underhållande tidsfördriv är tidsreseinslaget och väldigt träffsäker casting. I övrigt ska filmen främst betraktas som en tidsresa för nostalgiker.

MAGNUS F. BERGSTRÖM