På torsdag har de konsthögskolestudenter som ägnar sig åt film chansen att inför biopublik visa vad de har att ge. En av dem som kommer visa experimentell kortfilm är konstnären Nym.

En av biohöjdpunkterna på Umeå Europeiska Filmfestival, som pågår just nu, är visningen av Amanda Kernells Sameblod. En annan är konsthögskolestudenternas experimentella kortfilmsblock, med visning i Folkets Bios salong Tystnad torsdag den 23 november kl. 19.00. Vilka filmer som ska visas har de studenter som medverkar fått välja själva.

Nym, som till vardags (och under namnet Henrik Nygren) är student på Kandidatprogrammet i fri konst kommer att visa exempel på generativ konst (kolla in hans sajt nym.world för att få ett hum om vad det handlar om).

Vad kommer du att visa för film på festivalen?
– Jag har skapat en YouTube-kanal som heter Webdriver Scrotum och som dygnet runt pumpar ut slumpmässigt genererade videor. Jag kommer visa några av dessa videor.

Är filmen representativ för ditt konstnärskap?
– Filmen är en del av mitt utforskande av generativ konst. Jag gör annat som också handlar om datagenerering och datahantering, men jag jobbar inte uteslutande med det.

Finns det någon film i kortfilmsblocket som du tycker är särskilt sevärd?
– Jag tycker om Hedda Hultmans TV-serie My Secret Life som hon kommer visa en snutt ur. Den är väldigt atmosfärisk, kuslig och trivsam.

Vad betyder det att visa sitt verk i ett sådant här sammanhang?
– Just i det här fallet tror jag det gör något helt nytt med verket eftersom videorna inte alls är ämnade för bioduken. Det kan bli intressant att se hur det upplevs.

Catharina Bergman