20 August, 2019

 
 • Bild ur konstnären Nyms verk, en av de filmer som visas på torsdag.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Konststudenter visar
  kortfilmer på festival

  Publicerad 21 november, 2017

  På torsdag har de konsthögskolestudenter som ägnar sig åt film chansen att inför biopublik visa vad de har att ge. En av dem som kommer visa experimentell kortfilm är konstnären Nym.

  En av biohöjdpunkterna på Umeå Europeiska Filmfestival, som pågår just nu, är visningen av Amanda Kernells Sameblod. En annan är konsthögskolestudenternas experimentella kortfilmsblock, med visning i Folkets Bios salong Tystnad torsdag den 23 november kl. 19.00. Vilka filmer som ska visas har de studenter som medverkar fått välja själva.

  Nym, som till vardags (och under namnet Henrik Nygren) är student på Kandidatprogrammet i fri konst kommer att visa exempel på generativ konst (kolla in hans sajt nym.world för att få ett hum om vad det handlar om).

  Vad kommer du att visa för film på festivalen?
  – Jag har skapat en YouTube-kanal som heter Webdriver Scrotum och som dygnet runt pumpar ut slumpmässigt genererade videor. Jag kommer visa några av dessa videor.

  Är filmen representativ för ditt konstnärskap?
  – Filmen är en del av mitt utforskande av generativ konst. Jag gör annat som också handlar om datagenerering och datahantering, men jag jobbar inte uteslutande med det.

  Finns det någon film i kortfilmsblocket som du tycker är särskilt sevärd?
  – Jag tycker om Hedda Hultmans TV-serie My Secret Life som hon kommer visa en snutt ur. Den är väldigt atmosfärisk, kuslig och trivsam.

  Vad betyder det att visa sitt verk i ett sådant här sammanhang?
  – Just i det här fallet tror jag det gör något helt nytt med verket eftersom videorna inte alls är ämnade för bioduken. Det kan bli intressant att se hur det upplevs.

  Catharina Bergman

  17 KONSTHÖGSKOLESTUDENTER DELTAR:
  De konsthögskolestudenter som medverkar i det experimentella kortfilmsblocket Rebel Without a Cause är Martin Åhlin, Ellen Angus, Klara & Rakel Bergman Fröberg, Elvira Borg, August Bällgren, Suzi Damevska, Nils Gunnars, Hedda Hultman, Madeleine Kozma, Lovisa Kurkkio, Maral Mavizi, Gazi Mrah, Henrik Nygren (Nym), Josefine Östlund, Rosanna Plüss och Ellen Skavenstedt.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.