17 October, 2018

 
 • Ludvig Helin målar ända fram till deadline.
 • Thomas Hansson tycker att det känns både vemodigt och skönt att närma sig slutet på utbildningen.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Konststudenter ställer ut
  efter lång utbildningsresa

  Publicerad 4 maj, 2016

  Stora finalen väntar för masterstudenterna på Konsthögskolan i Umeå. Efter vernissaget på lördag är examensutställningen på Bildmuseet öppen till den 22 maj. Vertex har träffat två av de tolv konstnärer som ställer ut.

  Thomas Hansson tycker att det känns både vemodigt och skönt att närma sig slutet på utbildningen.

  Thomas Hansson.

  På ena väggen i Thomas Hanssons ateljé i Konsthögskolan hänger 21 målningar. Gemensamt är att de domineras av vit färg mot transparent duk där Thomas med sina fingrar skapar mönster och strukturer i olika former. Han säger att målningarna syftar till att undersöka förhållandet mellan den vita färgen och den transparenta duken.
  – Den vita färgen är på sätt och vis tom, men mina handlingar fyller ändå tomrummet. För mig handlar måleri mycket om att följa med i handlingar och se vad som händer, snarare än att försöka styra målningen mot ett bestämt budskap.

  Ludvig Helins ateljé domineras av stora stora oljemålningar som befinner sig i olika stadier. Arbetsprocessen, säger han, bygger på jättemånga enkla skisser i datorn utan någon idé om ett färdigt verk. Därefter följer han sin intuition och låter hjärnan sortera bland skisserna. Därefter plockas de delar som verkar intressanta ut och arbetet kan ta sin början.

  Ludvig har vid tiden för intervjun fem klara målningar, men vet inte vilka  som ska ställas ut på examensutställningen. Dessutom kan fler verk tillkomma.
  – Jag kommer att måla ända fram till deadline den 2 maj och välja ut tavlor då. Jag kommer också ställa ut en träskulptur. Det är första gången för mig så det känns lite nervöst, men det är därför jag gör det. Jag vill inte känna mig helt trygg utan vill putta mig själv i riktningar som jag inte känner mig helt bekväm i.

  Den femåriga resan på Konsthögskolan närmar sig sitt slut och båda tycker att de kan se tillbaka på fem givande år. Thomas Hansson säger att han, förutom de rent praktiska kunskaperna, formats mycket både som person och konstnär.
  – Alla människor man varit omgiven av, både lärare och studenter, har varit jätteviktiga. På ett sätt känns det därför jättevemodigt att det snart är över, men samtidigt ska det bli skönt att komma ut i verkligheten och börja på riktigt.

  Årets examensutställning av masterstudenterna vid Konsthögskolan har titeln Digging For Fire och visas på Bildmuseet den 7–22 maj. Förutom Thomas och Ludvigs tavlor presenteras verk av Corazon Belen, Chiara Bugatti, Elin Båve, Hanna Una Holmquist, Josef Jägnefält, Viktor Lindberg, Elin Tui Lund, Jennifer Myerscough, Jakob Westberg och Samuel Åhlman.

  Vernissaget hålls lördag den 7 maj kl. 14.00–15.00 på Bildmuseet. Swetlana Heger, rektor för Umeå konsthögskola, välkomsttalar och professor Christoph Draeger presenterar utställningen.

  Text och foto:
  Anders Samuelsson

  Läs hela reportaget i Vertex nr 3-2016.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Joakim Pinto Cárdenas, Trolle Frankenberg, Ville Ledje, Erik Dunbäck Pekkari och Marcus Lenndin läser alla civilekonomprogrammet och bjussar på många tips till alla nykomlingar i Umeå.

  ”Jag ville bara kasta
  mig in i något nytt”

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se