24 May, 2018

 
 • För Samuel Åhlman är processen det viktiga. Hur han arbetar kan man kolla in på en ny utställning.
 • Samuel Åhlmans ateljé.
 • Elin Båve har tecknat med kol på lakan.
 • Thomas Hansson utforskar materialet och testar olja på vinyl.
 • menskoppen
 • 96690_medborgarskolan
 • amtel_250x87_NY
 • Konsthögskolestudent
  ställer ut sig själv

  Publicerad 25 januari, 2016

  Processen, närvaron och materialet ligger i fokus när Konsthögskolans galleri slår upp portarna för läsårets fjärde och sista masterutställning i fri konst, där bland annat en hel ateljé ställs ut. Med konstnär och allt.

  Färgtuber, en krukväxt, ett par skor, ett staffli, en soffa och ett skrivbord är några av de saker man kan finna i Samuel Åhlmans ateljé som under de närmsta veckorna flyttat in i Konsthögskolans galleri, där han tillsammans med Elin Båve och Thomas Hansson ställer ut under titeln I’ll Be Here In the Morning. Men till skillnad från de andra konsthögskolestudenterna ställer Samuel Åhlman inte ut några färdiga verk.
  – För mig är det inte en tavla som är konsten. Det är processen som inte slutar fast målningen blir klar. Målningen är bara ett resultat på vägen, säger han.

  Samuel Åhlman gillar att ha flera projekt igång samtidigt, vilket han visar i ateljén som fylls av olika tavlor som han ska arbeta med under tiden utställningen pågår. Eftersom processen är det viktiga i hans konst, kommer de som besöker utställningen få ta del av hans skapande.
  – Jag ska sitta här och jobba som jag normalt skulle gjort i min egen ateljé, säger han.

  Elin Båve och Thomas Hansson ser Konsthögskolans masterutställningar i fri konst som en möjlighet att ta ut svängarna. Inför utställningen har de båda experimenterat med nya material och tekniker.
  – För mig var det nytt att måla med kol på lakan, ett försök till att utforska mitt tecknande, säger Elin Båve.

  Medan de andras konstverk hänger på väggarna, ligger hennes på golvet. Hon förklarar att det i sig är en del av konsten.
  – Det var så jag lämnade dem när jag var färdig. Jag har suttit på lakanen när jag har arbetat, och det finns spår av min kropp som ger en närvaro i teckningen.

  För Thomas Hansson är det inte motivet som är det centrala i målningen, utan materialet. I skapandet av sina tavlor har han testat en ny kombination; olja på vinyl. Trots att färgen är torr har den kvar glansen från sin tidigare flytande form.
  – När man målar på duk suger den ut oljan och färgen blir matt. Här äger färgen vinylen på ett speciellt sätt, förklarar Thomas Hansson.

  I framtiden vill han fortsätta experimentera med olika material och hitta nya vägar.
  – Konsten är ett annat språk än det talade. I mina målningar söker jag uttryck för sådant som man inte kan sätta ord på, säger han.

  Utställningen ”I’ll be here in the morning” finns i Konsthögskolans galleri fram till och med den 12 februari. Mer information om öppettider hittas på Konsthögskolans hemsida.

  Text och foto:
  Vendela Wikström

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Tre gruppledare som hoppas på röster (fr.v.): Johan Lindren, Rimligt Initiativ för Kåren, Erik Arvidsson, Vänsterstudenterna och Lars-Erik Utberg, Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

  Kårval drar igång
  – tre tävlar om rösterna

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • PDF-tidningsarkiv

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se