20 August, 2019

 
 • DJ Jonas Malte Holmberg.
 • Fullt hus på Bildmuseets första Art Friday.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Konst och fest
  på samma gång

  Publicerad 19 september, 2017

  I höst går det att kombinera fredagsfesten med konst. – Vi hoppas att studenterna från huvudcampus hittar ner hit till Konstnärligt campus, säger Katarina Pierre, museichef på Bildmuseet.

  Katarina Pierre, museichef.

  Bildmuseet har nu startat satsningen Art Friday med kvällsöppen restaurang, bar och aktiviteter kring utställningarna varje fredagkväll. Första gången var i fredags. Idén till detta fick Bildmuseets chef Katarina Pierre när hon och en kollega besökte konstmuseet Whitney i New York just en fredagkväll.
  – Det var helt fullsmockat av människor som tittade på konst eller bara hängde och umgicks. Konstmuseet som mötesplats! Så vill vi att det ska vara.

  Katarina Pierre menar att Umeå behöver fler platser där människor kan mötas kring konst, film och musik och att Bildmuseet ska bidra till att uppfylla det behovet. Firandet av Bildmuseets fem år på Konstnärligt campus i våras anser Katarina Pierre var både lyckat och uppsakattat.
  – Bra konst, intressant program och en härlig blandning av människor i alla åldrar – både konst och fest på samma gång.

  Och nu är tanken att det ska vara festligt på museet varje fredag med möjligheten att gå på after work – eller avsluta studieveckan – och samtidigt umgås kring konst och annan kultur. I konceptet ingår barmingel, musik, performance, möten med konstnärer och författare, vernissager, konstquiz, film, walk-and-talk, gäst-DJ:ar och mycket annat. Som alltid är det fri entré till Bildmuseet.

  DJ Jonas Malte Holmberg.

  Premiärkvällen är välbesökt och kön till restaurangens kassa ringlar sig lång. Och det verkar vara här alla startar kvällen på Bildmuseet. Bredvid står DJ:n Jonas Malte Holmberg och spelar. Senare under kvällen gör konstnären Jumana Emil Abboud en performance för besökarna.

  Några som gästar konstfredagarna i höst är den amerikanska konstnären och filmaren Reynold Reynolds, den kinesiska konstnären Yafei Qi och svenske författaren och journalisten Po Tidholm, som bjuder på premiär och maratonlyssning av hans ljudreportage ”Järnburen” med musik av The Tallest Man on Earth. Aktuellt program finns på Bildmuseets webbplats.

  Något att helgfira hände för övrigt nyligen, när The Telegraph listade Bildmuseet i Umeå som ett av 42 museer i världen du bara måste besöka innan du dör – se listan här.

  Catharina Bergman

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.