19 May, 2019

 
 • Leopold Nilsson och Anna Levander i umeåduon Dolce.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • ”Känns som publiken
  läser min dagbok”

  Publicerad 15 september, 2015

  Dolce är den jämställda umeåduon som tagit Norrland med storm. På ett och ett halvt år har de hunnit med att släppa fem låtar, spelat i London och fått ovationer på Way Out West i Göteborg.

  Dolces sångare Anna Levander välkomnar mig med ett leende när jag till slut hittar rätt bakgård till replokalen på Storgatan i centrala Umeå. Väl på plats ges en guidad rundtur. I första rummet står flertalet synthar, datorer och högtalare som direkt avslöjar den seriösa och musikaliska ådran. I rummet längst in är det mesta nedstänkt av färg. På väggarna sitter stora tavlor med kreativa motiv och flera små gömda tejpbitar med poetiska budskap skymtas här och där.

  Anna introducerar Dolces nya musikvideo Gröna höjder. Hon trycker på play och videon rullar igång. Ljusslingor, mörker, ett snurrande lusthus och duon syns i bild. Anna står i lusthuset i en lucialiknande vit särk. Mitt inre fylls av Annas stämma som blir komplett av Leopolds pianospel. Jag försöker höra vad hon sjunger vilket är svårt då rösten svävar mellan tonerna och orden i mörkret.

  Den enkelhet som förmedlas i videon är lika påtaglig i replokalen på Storgatan. Den andra bandmedlemmen Leopold Nilsson dyker upp och de slår sig ner i den nattsvarta soffan. I rummet sprider sig avslappnande skratt och småprat.

  Anna, 23, från Umeå, och Leopold, 24, från Holmsund, hade gemensamma vänner då de gick på samma gymnasieskola, men deras vänskap började någon helt annanstans.
  – Jag köpte en synth som jag inte förstod mig på. Eftersom jag hade hört att Anna var duktig på synthar frågade jag henne om hjälp. Hon bjöd hem mig och delade med sig av en utförlig guide hon gjort. Vi träffades flera gånger i samband med det, berättar Leopold.

  Leopold lärde sig aldrig att spela på synthen trots den utförliga guiden, men vänner blev de ändå. Victor som spelar i Leopolds andra band Jumjum träffade Anna på en fest där de frågade henne om hon ville lägga sång till en låt. Hon tackade ja och inspelningen drog igång.
  – Det var så coolt att för första gången vara med på Spotify. Allt var så himla nytt och stort för mig, säger Anna.

  Leopold går fram till skrivbordet. Han kopplar i högtalarna i datorn och sätter på låten Jag blir kvar av Jumjum featuring Anna Levander. För en stund glöms intervjun bort och jag blundar. De glädjespridande tonerna fyller studion – och mig med en extrem lycka. Nostalgin från hemstaden smyger sig på då de sjunger ”Jag blir kvar, aldrig lämnar jag denna stad…”

  Anna och Leopold kände ganska snabbt att de hade liknande influenser inom musiken, så de började producera pop med inslag av vis,- folk- och elektroniska toner som skulle komma att bli en perfekt avskalad och ärligt drömlik kombination för Dolces musik. Idag är de aktuella med den nya videon till Gröna höjder. Innan dess har de släppt fem låtar och de har en musikvideo sedan tidigare.

  Tidigare har Anna varit student på lärarprogrammet vid Umeå universitet i två år men valde att hoppa av. Istället slutförde hon en musikutbildning på universitetet som tog ett och ett halvt år. När hon gick där fick hon ett så pass stort inflytande att hon fick en budget att köpa in ny utrustning för.
  – Jag tyckte att utbildningen var föråldrad så jag kom med synpunkter och önskemål till förändring, berättar hon. Pengarna gick bland annat till roliga synthar.

  Leopold har aldrig studerat vid Umeå universitet men han är väldigt intresserad av psykologi.  Han funderar lite på om ska studera på psykologiprogrammet, eventuellt i Umeå i framtiden:
  – Jag har hört att programmet ska vara väldigt bra.

  När de berättar vad de försöker förmedla med Dolce säger Leopold att han har märkt märkt att det är svårt att avgöra om deras musik innehåller glädje eller sorg. Han tror att det är blandningen som beskriver livet bäst. Anna tror att deras öppenhet och ärlighet förmedlar kreativt skapande hos människor. Hon är fullt medveten om att musiken åtminstone påverkat henne:
  – Jag har hittat ett djup som jag inte haft tidigare i livet. När vi delar med oss av vår musik känns det som att publiken läser min dagbok. Det är liksom ett enkelt djup som säger så mycket, förklarar hon.

  Vi diskuterar huruvida Dj-duon Rebecca och Fiona använder sina politiska hjärtan när de förmedlar sin musik då de tydligt visar att de är feminister och socialister. Leopold berättar att de inte uttalat sig politiskt än, men både han och Anna är feminister. De är överens om att Dolce är väldigt jämställd utifrån hur de jobbar och hur de syns i media.

  Under hösten är ännu inget bestämt, men de funderar på att göra en hel skiva och förhoppningsvis åka iväg och spela mycket.

  Greta Hansson Vikström
  Foto: Linnéa Forssell

   

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se