21 July, 2019

 
 • Olof Wretling guidar publiken igenom sina diagnoser i Aula Nordica till helgen.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • ”Jag ringde universitetet
  – men fick inte gå där”

  Publicerad 25 oktober, 2017

  Han är en del av humorgruppen Klungan och med i hyllade Mammas nya kille i radions P3. Olof Wretling är också ståuppkomiker och snart uppträder han i hemstaden Umeå.

  Olof Wretling är skådespelare, författare, regissör och komiker. Eller egentligen vill han inte kalla sig komiker utan berättare med humor som uttryck. Den 28 och 29 oktober kommer han till Aula Nordica med föreställningen ”Diagnoserna i mitt liv”, som väcker frågor kring människans behov att diagnostisera. Med sig har han artisten Algesten.

  Idén till ”Diagnoserna i mitt liv” fick Olov Wretling han för ett par år sedan tyckte att det vore bra att begära ut och samla ihop sina sjukvårdsjournaler.
  – Det var så många journaler så jag tänkte att det här kanske man ska göra en föreställning av. Det blev också en möjlighet att förstå sig själv och vad man varit med om, säger han när Vertex ringer upp.

  Vilka diagnoser han fått berättar han om i föreställningen. En av dem är dyslexi. Detta till trots både skriver och läser han manus.
  – För mig är det så att ju mer jag läser och skriver, desto bättre går det att hantera dyslexin. Men i dag finns det många verktyg om man har svårt med stavning och skrift. Jag har stor hjälp av stavningsprogram. Det är heller inte längre så intressant att skriva hundra procent korrekt. Ett sms består ju till stor del av förkortningar, alternativ meningsbyggnad och symboler, säger Olof Wretling.

  Han menar att det kanske inte alltid är rätt att diagnostisera människor, att peka på deras brister.
  – I stället bör vi skapa ytor och arenor där vi får vara oss själva och på så sätt kanske vi också läker ihop mer. Det kan ju i och för sig vara en lättnad att förstå varför man stavar fel och det finns ju absolut diagnoser som människor blir hjälpta av, men diagnosen är inte värdefull om man inte jobbar med den.

  Under de senaste decenniet har antalet ADHD-diagnoser ökat rejält. Det får Olof Wretling att fundera på om det är något annat än barnen det är fel på.
  – Man kanske skapar ett problem när man stänger in 35 ungar i ett klassrum med bara en lärare. Jag vill med min föreställning påstå att man kan komma väldigt långt genom att skapa ytor för en förlösande fråga. Den förlösande frågan kan hjälpa både dig och mig att komma vidare i tanken, medan våra förutfattade meningar bara cementerar våra fördomar och hindrar oss från att växa.
  Vad är din inställning till studier?
  – Jag är lite kluven till det där. Jag tycker det är viktigt att man hittar sin väg i hur man vill utvecklas, hur man vill insupa kunskap och erfarenhet. Det här med pedagogik och att jobba i grupp har jag fått med mig vare sig jag velat det eller inte. Min pappa var lektor på Lärarhögskolan och halva släkten är lärare.
  – Ett tag ville jag hemskt gärna läsa till logoped, men betygen var för dåliga. Så jag ringde faktiskt till universitetet i Göteborg och frågade om jag fick gå där, men det fick jag inte.

  Catharina Bergman
  Foto: Daniel Wiland

  OLOF WRETLING:
  Ålder: 42 år.
  Yrke: Skåde-spelare, regissör, dramatiker, för-fattare, berättare, komiker.
  Från: Umeå.
  Bor nu:I Karlstad.
  Utbildning: Manusförfattar-utbildning i Göteborg. 30 högskole-poäng i Antikens kultur och samhällsliv. ”Jag kan jättemycket om etruskerna”.
  Aktuell: Uppträder i Aula Nordica 28-29 oktober.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.