Före detta Umeåstudenten Kristina Falks debutroman har hyllats för sitt ärliga sätt att tala om psykisk ohälsa och sorg. Vertex fick ett snack med författaren om skrivprocessen och egna erfarenheter av psykisk ohälsa.

Kristina Falk pluggade ämneslärarprogrammet under åren 2009–2014 och bodde då på Språkgränd, Ålidhem. Skrivit har hon gjort så länge hon kan minnas, men det var under de sista åren i Umeå som hon på allvar satsade på skrivandet.

Det första manuset blev refuserat, men fick så pass fin och utförlig respons av förlaget att hon sporrades att fortsätta skriva nya berättelser. Nästa gång – med manuset till En gång slockna alla stjärnor, som har sin början och sitt slut i Umeå – blev det jackpott.

I romanen får vi möta Umeåstudenten Freja, vars pappa har drabbats av en obotlig sjukdom. Hon vet inte hur hon ska hantera sanningen och drar till Stockholm. Där möter hon Varg, som försöker hitta en mening med livet. Boken handlar om deras kärlekshistoria, om att vilja leva och vilja dö.

Läs artikeln i Vertex nr 4-2020, som utkommer den 11 september 2020.

Michelle Jerkku
Foto: Elin Åhman