Snart får vi kanske omformulera Umeå från gammalt harcdorenäste till staden där hiphopen regerar, tror Erik Hillbom inför galan där hiphopen står i centrum.

Erik Hillbom.
Erik Hillbom.

Under de senaste åren har Umeå utvecklats till en hiphop-stad att räkna med och 2014 var ett exceptionellt år för rappare och producenter från stan. Till den stundande Kingsizegalan den 27 februari, som uppmärksammar svensk hiphop, är Umeå representerat i inte mindre än nio (!) kategorier. Främst via det kreativa kollektivet Random Bastards, vars bas är i stan.

Flest nomineringar, fem stycken, kammar rapparen Cleo hem, inklusive nominerade samarbeten. Lägg till att Cleo också var nominerad till Guldmicken, ett pris till årets liveartist på P3 Guld-galan nyligen.

När jag träffade Cleo i februari förra året för en intervju inför släppet av ep:n Vem e han var hon tydlig med att hon behövde få ur sig ny musik. Hon hade gjort allt annat än att göra musik de senaste åren. Med tanke på att hon i stort sett varit på turné sedan ep:n kom ut har det varit ett uppdämt behov, inte bara hos Nathalie Missaoui själv, utan hos publiken också.

Rapparen Gonza-Ra, från Storuman i Västerbottens inland, kan även han bli prisad på Kingsizegalan. Han är nominerad till årets soloartist, bland annat för sitt arbete med debuten Lavinfara.

Umeås hiphop är på gång –kanske får vi snart omformulera staden som gammalt näste för hardcore och popmusik till staden där hiphopen regerar.

Erik Hillbom