Wes Andersons nya film Moonrise Kingdom vågar ta upp väldigt vuxen tematik i en underligt infantil miljö – och Vertex recensent gör tummen upp.

Moonrise Kingdom
Genre: Dramakomedi

Regi: Wes Anderson

Med: Frances McDormand, Bruce Willis m.fl.

Betyg: 4

När pojkscouten Sam och outsidern Suzy möts uppstår en obskyr och tafatt kärleksrelation. De bestämmer sig för att gemensamt fly en värld de inte förstår. Wes Anderson har utvecklat och förfinat sin säregna stil i flera tidigare verk. Moonrise Kingdom känns på så vis som hans hittills mest fulländade film. Med säker känsla för färgpaletter, kameraåkningar och grafiska typsnitt bygger han upp en värld som är full av fantasi men förankrad i verkligheten. Dessutom visar han sig kunna kontrollera blandningen av helt okända barnskådisar och en stjärnspäckad rollista på ett mycket skickligt vis. Filmen vågar ta upp väldigt vuxen tematik i en underligt infantil miljö. Resultatet är en färgsprakande saga för lite äldre barn. De som har svårt för Andersons tidigare filmer göre sig dock icke besvär, det här är hans mest extrema bildbonanza hittills.

MAGNUS F. BERGSTRÖM

Fotnot: Läs också Vertex-bloggaren Gustav Borsgårds inlägg om Moonrise Kingdom och regissörens andra filmer.

Snow White and the Huntsman
Genre:Fantasyaction
Regi: Rupert Sanders
Med: Kristen Stewart, Chris Hemsworth m.fl.
Betyg: 3

I denna uppdaterade version av den klassiska sagan är Snövit inte den bräckligt försvarslösa karaktär vi känner henne som. Istället presenteras en både snabbtänkt och slagkraftig hjältinna, mer än kapabel att på egen hand bekämpa ondskan. Men givetvis har hon även dvärgar, jägare och skogsväsen till sin hjälp. Sett till utseende och story är det här en otroligt lyckad nyframställning. Dessutom gör Charlize Theron en vansinnigt underhållande tolkning av den onda drottningen. Filmens största svaghet är, förutom några undermåliga effekter, Stewart i titelrollen. Hon lyckas knappt ändra ansiktsuttryck under filmens gång och blir inte helt trovärdig som beslutsam och robust Snövit. Det hela räddas av överraskande dvärgcasting och genomgående stilfullt foto.

MAGNUS F. BERGSTRÖM

Seeking a Friend For The End of The World
Genre: Undergångskomedi
Regi: Lorene Scafaria
Med: Steve Carell, Keira Knightley m.fl.
Betyg: 3

En stor asteroid närmar sig jorden och Dodge lämnas av sin äventyrssuktande fru. Tillsammans med sin brittiska granne och en övergiven hund ger han sig ut på jakt efter sin stora kärlek från high school. En både varmt och samtidigt svart humoristisk skildring av apokalypsen. Den sammanfattar förfallet av samhälle och moral när jorden får en tidsgräns, men också hur de värsta stunderna kan få fram det bästa i oss. Smått förutsägbar, men ändå en härlig indierulle med underbart soundtrack.

MAGNUS F. BERGSTRÖM