20 May, 2019

 
 • En del av Annika Stridhs utställning på Galleriet.
 • Annika Stridh.
 • Jenny Simms vill att besökarna ska testa att säga "Hej!" på olika sätt.
 • Galleriet på Konstnärligt campus.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Experimentell höst
  i studenternas galleri

  Publicerad 7 oktober, 2016

  Vad är en mental orgasm? Vem vet. Självömkan, karaoke och lyckokakor är i alla fall en del av innehållet när tre masterstudenter på Konsthögskolan ställer ut.

  Just nu pågår utställningen ”Mental orgasm” i Galleriet på Konstnärligt campus, där de tre masterstudenterna Annika Stridh, Ellen Angus och Jenny Simm deltar. Utställningen pågår till och med 13 oktober och Galleriet är öppet 12-17 alla dagar utom måndag.

  Annika Stridh.

  Annika Stridh.

  När Vertex besöker utställningen befinner sig Annika Stridh där, som trots sitt svenskklingande namn kommer från New York. Det är hennes andra läsår vid Konsthögskolan.
  – Jag kom hit för att jag var intresserad av idén av norra Sverige och jag hade hört att Konsthögskolan i Umeå är bra. Jag såg det också som en utmaning med mörkret och som en chans till introspektion. Och mörkret var verkligen en utmaning. Men jag ska ladda upp med massor av D-vitamin inför kommande vinter.

  Hennes verk Tacky Design For Self-Pity är en installation. Hon har skapat ett rum där det finns ett bord med en dator på där text dyker upp på skärmen. Rummet har endast en vägg där små tavlor med bilder av hus och natur trängs.
  – Jag har köpt tavlorna second hand. Tanken var att skapa en känsla av att någon försöker få det hemtrevligt, men samtidigt ge känslan av billighet. Tavlorna är ju sådana som någon kastat. Det är lite som att en student försöker skapa sitt första hem med små medel.

  Verkets innebörd går dock djupare.
  – Det är en berättelse om sexuellt våld. Texten som dyker upp på datorskärmen skulle kunna vara en del av en chatdialog, men kan trots att den är fragmentarisk ses som en hel berättelse, avsändaren är oklar. Rummets öppna yta finns för att ge en känsla av utsatthet.
  Annika berättar att höstens utställningar är experimentella till skillnad från vårens då det är mer allvar.

  Jenny Simm har i den här utställningen fortsatt på samma tema som hennes performance på Bildmuseet, som Vertex skrivit om tidigare. Hennes verk It´s You I´m Looking For hänger ihop med en workshop, där hon på olika sätt vill att besökaren tränar på att säga hej.

  I utställningsrummet finns karaokeutrustning, på tv-skärmen syns ordet ”hello”.
  – Jag vill erbjuda besökarna ett tillfälle att undersöka rösten som verktyg för hälsningen. Så kom förbi och testa själva! säger Jenny när Vertex ber henne om en kommentar.

  Ellen Angus har två verk representerade i utställningen. De handlar om begärets psykologi, avsmak och skam samt effekten av den samhällskontroll som finns av dessa saker. Fortunes Fool är ett videoverk och det andra verket – Elephant in the Room – består av en betongkub fylld med 500 lyckokakor.

  Fredag den 14 oktober kommer en finissagefest att hållas. Galleriet är då öppet mellan 20-01 och det kommer att finnas både bar och dansgolv i utställningen.

  Text och foto:
  Catharina Bergman

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se