Babian lyckas blanda ungdomlig naivitet och punkig attityd med bitterljuv erfarenhet. Amanda Jenssen, Mauro Scocco och Bo Kaspers Orkester har också gjort nya bra skivor.

Heja dom som vinner
Artist: Babian
Skivbolag: Heptown/Soundp.
Betyg: 4

Jag vet inte hur jag har lyckats missa Babian, men det är först nu när de släpper sin tredje skiva jag blir introducerad. Jag vet inte om det är skånskan eller den energifulla punk-attityden som får mig att associera bandet med Bob Hund. Men samtidigt är Babian helt egna med sina underfundiga, ironiska och melankoliska texter sprängfyllda med en känslighet som är oemotståndlig. De lyckas blanda ungdomlig naivitet med bitterljuv erfarenhet, pumpande rock med medryckande melodier. Det är få album som är helgjutna, där alla låtar är lika bra och håller samma kvalitet, men det här gör det. Babian är precis så råa och finstämda som jag kan önska. Det här är ingen låtlista med singlar, utan ett riktigt album och ett vackert sådant.

CALLE EKBLOM KÄCK

Hymns For The Haunted
Artist: Amanda Jenssen
Skivbolag: Sony
Betyg: 3

Tredje albumet från Amanda Jenssen tar vid där två år gamla Happyland slutade. Den energifyllda retro-popen som passar henne utmärkt är kvar och den är minst lika svängig som tidigare. Tidigt i år släpptes förträffliga “Dry My Soul” och nya singeln “Ghost” är minst lika medryckande. Topparna på Hymns For The Haunted är bombastiska, men skivan innehåller också en del mellanspår som tenderar att bli anonyma. Vad som många gånger räddar dessa låtar är Amanda Jenssens röst, som är minst lika snygg när hon tar i för fullt som när hon håller igen. I lågmälda “Michael´s Garden” visar hon prov på sin fantastiska känsla för melodier. Sångmelodin på låtens refräng är något av ett guldkorn i all sin enkelhet.              

ERIK HILLBOM

Årets Julklapp från…
Artist: Mauro Scocco
Skivbolag: EMI
Betyg: 3

Jaha, ännu en julskiva? När december står för dörren kommer också julskivorna som ett brev på posten. Måttligt exalterad sätter jag igång Mauro Scoccos senaste alster med frågan om inte marknaden är mättad på julskivor ekandes i huvudet. Lyckligtvis är Årets Julklapp inte vilket  julskval som helst. Mauro Scocco undviker att falla in i de traditionella fällorna som är vanliga när det kommer till julskivor. Istället för att forcera fram julen med överdådiga känsloyttringar är Årets Julklapp stundtals ett ypperligt exempel på Scoccos briljanta vuxen-rock som han producerat de senaste åren. Att det görs i julformat fungerar alldeles utmärkt och bäst blir det i titelspåret som för tankarna till Lundells Vinterland från 2000. Årets julskiva är Årets Julklapp.

ERIK HILLBOM

Du borde tycka om mig
Artist: Bo Kaspers Orkester
Skivbolag: Sony Music Entertainment
Betyg: 3

Bo Kaspers Orkester är ett av familjens husband och har följt mig sedan uppväxten. Därför finns det en speciell plats i hjärtat för dem och jag blir lika glad varje gång de släpper nytt. Efter förra albumets besvikelse (som knappt innehöll en bra låt) kan jag pusta ut av lättnad, det gamla Bo Kaspers är tillbaka. Dock är det inte enbart en återgång till tidigare stilar, utan de har dessutom fått en ny kostym, i form av Christian Walz produktion. Men, puritaner, misströsta inte – det märks inte alltför mycket, lite fler stråkarrangemang och radiovänligare melodier, men det är fortfarande samma själ och känsla. Det här är kanske inte livsomvälvande pop, men ett riktigt BKO-album. Och det vet jag att många precis som jag saknat.

ERIK HILLBOM