Hem, ljuva Ålidhem. Så heter Skuggteaterns kommande föreställning som utspelar sig på välkänd mark för Umeås studenter.

Pjäsen handlar om två personer som är uppvuxna på Ålidhem, i likadana lägenheter men med olika förutsättningar. Den ena kommer från fattiga förhållanden, den andra har det bättre ställt, med föräldrar med akademisk bakgrund. Deras vägar skiljs åt efter grundskolan och de lever sina fortsatta liv på varsitt håll.
– Det hade varit lätt att fokusera på en specifik händelse, eller ett särskilt tema, men jag ser pjäsen som en tavla där vi snarare ska försöka gestalta en helhet av Ålidhem, förklarar regissören Emil Nilsson-Mäki.

FÖRUTOM REGISSÖREN Emil Nilsson-Mäki  utgörs ensemblen av två skådespelare, två dansare och två musiker. Tillsammans ska de gestalta manuset skrivet av Elin Ruuth. Emil Nilsson-Mäki säger att det var intressant att se hur Lulebon Ruuth tog sig an Ålidhem med nya fräscha ögon. Han säger vidare att det inte var lätt att besluta hur Ålidhem skulle presenteras i föreställningen och vilka historien skulle kretsa kring.
– Det finns ingen sann bild av Ålidhem, för det finns en sanning för varje människa. Men vi gjorde både kvantitativa intervjuer med personer som är uppvuxna eller verksamma här och enkätundersökningar rörande Ålidhem och trivsel.

HEM, LJUVA ÅLIDHEM har premiär  den 11 oktober på Klossen, Ålidhem.

TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

Fotnot: Läs längre artikel om Ålidhemspjäsen
i Vertex 6-2013, som utkommer 3 september.