22 January, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Vi studenter har ett ansvar

  Publicerad 22 mars, 2016

  Journaliststudenten Vendela Wikström fick protokollet från Umeå studentkårs senaste fullmäktigemöte – och uppdraget att skriva något inför kårvalet. Det blev följande krönika.

  Vendela Wikström läser journalist-programmet i Umeå.

  Vendela Wikström läser journalist-programmet i Umeå.

  – Klart du ska gå med i Studentkåren, då kommer du ju in på kårpubarna! Ungefär så löd motiveringen som räckte för att de flesta i min klass skulle införskaffa en kårlegitimation när vi i höstas tog steget in i studentlivet på Umeå universitet.  Att vi även fick en vattenflaska med kårsektionens logga och en praktisk tygkasse var ju en fin bonus. Mer än så reflekterade inte jag inte över mitt medlemskap, och jag tror inte de andra gjorde det heller.

  Men studentkårerna vid Umeå universitet gör betydligt mer än att fixa fester och dela ut vattenflaskor och tygkassar. Faktum är att kårerna utgör vår viktigaste röst när det kommer till att påverka universitetets ledning gällande arbetsmiljöfrågor, utbildningsfrågor och frågor om jämställdhet. Det är även dem vi kan vända oss till och få hjälp av om vi upplever problem under utbildningen eller känner oss orättvist behandlade.

  Vi befinner oss alla i en viktig period i livet där våra prestationer har stor betydelse för hur vår yrkeskarriär ser ut i framtiden. Den psykiska hälsan spelar en stor roll för att upprätthålla motivationen till uppsatser och tentor även när orken tryter och pressen är stor.

  Därför är det viktigt att vi trivs med vår utbildning, att vi har en fritid och ett socialt umgänge som ger oss energi. Och just det, att göra studentlivet till en så rolig och givande period som möjligt där vi kan trivas och utvecklas, är ett av studentkårens viktigaste uppdrag.

  För att studentkåren ska tjäna sitt syfte så bra som möjligt givetvis krävs omfattande organisering. Många är de studenter som engagerar sig ideellt för att de mål som finns nedskrivna på papper ska uppfyllas i praktiken. Till grund för allt arbete ligger studenterna, vilka kårens handlingar ska basera sig på.

  I kårvalet den 11–21 april avgörs hur Umeå studentkårs fullmäktige ska se ut, alltså vilka partier som ska sitta där och vilka ideologiska åsikter som ska forma livet för studenterna på campus. Trots att denna fråga berör oss i allra högsta grad, är det bara omkring femton procent av oss som i de senaste valen utnyttjat vår demokratiska möjlighet till studentinflytande genom att rösta. Femton procent!

  Studentkåren finns till för oss, och utgörs av oss. Precis som medborgare har ett ansvar att vara insatta i de samhällsfrågor som diskuteras och förväntas delta i valen som påverkar samhället vi lever i, har vi som studenter ett ansvar att främja ett campus som hela tiden utvecklas till det bättre och som gör Umeå till den blomstrande studentstaden den är. På första valdagen i vår kommer i alla fall jag att se till att rösta. Hoppas du också gör det!

  Vendela Wikström

  Läs mer om kårvalet i Vertex nr 3-2016,
  som utkommer den 29 mars.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Joakim Pinto Cárdenas, Trolle Frankenberg, Ville Ledje, Erik Dunbäck Pekkari och Marcus Lenndin läser alla civilekonomprogrammet och bjussar på många tips till alla nykomlingar i Umeå.

  ”Jag ville bara kasta
  mig in i något nytt”

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se