24 May, 2018

 
 • 96690_medborgarskolan
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Vi har redan tagit det
  första viktiga steget

  Publicerad 27 januari, 2016

  Vi har kastat oss ut i studielivet, men vägen till målet är aldrig spikrak, skriver Vendela Wikström, som lät sig inspireras av Kodjo Akolors gästföreläsning på Uniaden.

  Vendela Wikström läser journalistprogrammet i Umeå.

  Vendela Wikström läser journalistprogrammet i Umeå.

  Många skratt ekar mellan Aula Nordicas väggar när de omkring 800 åskådarna får smaka på komikern och programledaren Kodjo Akolors livsfilosofi.
  – Jag älskar att få folk att skratta. Det är en sådan häftig grej. Vi förenas i skrattet, säger han.
  Den ”roliga killen”, som han kallar sig själv, blir en härlig kontrast till vardagens i jämförelse relativt formella föreläsningar.

  Kodjo Akolor.

  Kodjo Akolor.

  Han har på sig en mjukiströja, pratar ledigt, skämtar och förklarar helt utan empiriska studier och vetenskapliga termer som underlag hur vi ska lyckas i livet. Genom föreläsningen betonar han vikten av att ge sig själv chansen och våga satsa på sina drömmar, även om steget känns skrämmande att ta. Han beskriver den rädslan som en signal på att något viktigt håller på att ske och att det är då som man vet att man är på väg mot något meningsfullt.

  Han berättar om ett avgörande ögonblick i hans resa till att bli komiker. Inför sitt första stå-upp-framträdande var han så utom sig av nervositet att han drabbades av något han kallar ”attackbajs”. Han beskriver det som en värre grad av toalettbesök orsakat av nervositet. Men han berättar också hur bra det kändes efter framträdandet, hur glad han var att han vågade, och att det var värt slitet.

  Vi studenter har redan tagit det första viktiga steget. Vi har kastat oss ut i studielivet, tampas med tentor, uppsatser och höga prestationskrav för att efter examen påbörja våra yrkeskarriärer och nå våra drömmar. Men vägen till målet är aldrig spikrak, och det är ett av Kodjos Akolors viktigaste budskap.
  – Att misslyckas är en del i processen av att nå sina drömmar. Det viktigaste är förmågan att fortsätta försöka även när man misslyckats, att inte ge upp.

  Så när du är på väg till den där arbetsintervjun för jobbet du drömt om att få, benen skakar, svetten rinner, du är livrädd och kanske till och med känner att du måste attackbajsa, ja då vet du att du är på rätt spår. Och om det skiter sig; res dig upp, ta nya tag och minns vad Kodjo har sagt: så länge du försöker, kan drömmen bli verklighet.

  Vendela Wikström

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Tre gruppledare som hoppas på röster (fr.v.): Johan Lindren, Rimligt Initiativ för Kåren, Erik Arvidsson, Vänsterstudenterna och Lars-Erik Utberg, Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

  Kårval drar igång
  – tre tävlar om rösterna

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • PDF-tidningsarkiv

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se