Efter en blodig terrorattack kanske det skulle vara smart att minska lite på ”drick-varma-soppor-och-klä-dig-varmt”-snacket i media, tycker Vendela Wikström.

Vendela Wikström läser journalistprogrammet i Umeå.
Vendela Wikström läser journalist-programmet i Umeå.

Jag sitter vid teven och äter gröt medan jag tittar på Nyhetsmorgon. Nyhetsankaret drar återigen upp skandalen i Kommunal, musikikonen Bowies död, och ja, så var det en terrorattack på ett hotell i Burkina Faso, där minst 29 människor dödades och över 100 personer togs som gisslan av Al Quaida.

En kort notis om tusentals, om inte miljoner människor, vars vardag framöver kommer präglas av oro och fruktan, tilldelades några sekunder av morgonens nyhetssändning. Därefter följde ett i jämförelse långt inslag om hur kallt det blivit i Sverige, vikten av att klä på sig ordentligt och senare i programmet, recept på värmande soppor.

När terrorattacken i Paris inträffade, höll TV4 live-sändningar hela dagen. Experter bjöds in, berättade om sin syn på händelsen och på IS. Miljontals människor lät den franska flaggan pryda deras profilbilder på facebook, kända byggnader lystes upp i Frankrikes färger och på instagram postades drygt 6,8 miljoner inlägg med hashtaggen #prayforparis.

Syns du inte så finns du inte, ett ordspråk som i medievärlden tyvärr är alldeles för sant. Närhetsprincipen i all ära, men världen sträcker sig längre än till Europas gränser, och viktiga händelser inträffar i andra länder än de Sverige intresserar sig för av ekonomiska skäl. Vi bor i norr. Vi vet att det förbannat kallt i januari månad. Det räcker att öppna dörren för att inse att man måste dra på sig långkalsongerna.

Men inträffar det en terrorattack på andra sidan jordklotet, måste vi informeras via medier. Vid en sådan händelse kanske det skulle vara okej att minska lite på ”drick-varma-soppor-och-klä-dig-varmt-snacket” och istället ge oss mediekonsumenter mer information om vad som försiggår på de platser vi själva inte kan bevaka. Det tycker i alla fall jag.
#PrayforBurkinaFaso

Vendela Wikström