10 December, 2018

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Vårens sköna stereotyper

  Publicerad 12 april, 2016

  Campus om våren är ständigt på repeat och vi är allihopa delaktiga på ett eller annat sätt. Jenny Pira är glad att hon får sin årliga dos av våriga studenter.

  Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.

  Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.

  Även om jag tillfälligt är i Göteborg så älskar jag Umeå om våren och minns den mycket väl från förra året. I synnerhet älskar jag entrén till Lindellhallen där alla studenter sätter sig tätt ihop och suger in värmen. Jackorna är svarta, solbrillorna är tonade. När jag kisar med ögonen ser det ut som en obehaglig scen från Alfred Hitchcocks film Fåglarna. Så jag försöker att hålla ögonen öppna.

  Trafiken på Tvistevägen och Svingen ökar, människorna pratar högre, jackorna åker av för att avslöja vårens mode och visa vilka härligt unika människor vi träffar varje dag vid campusdammen. Detta är verkligen en härlig tid för den är verkligen precis som alla år innan: Det är samma sol, samma slask, samma samtal och samma stereotyper.

  Jag svär – campus om våren är ständigt på repeat och vi är allihopa  delaktiga på ett eller annat sätt. I samma stil som fåglarna kvittrar melodiskt twittrar vi metodiskt på enligt de repetitiva karikatyrer av studenter som vi ändå är. En sköning sitter med gitarr och kan spela hela Chop Suey. En primadonna snärtar förbi i 12 cm klackar. En tuffing står ute i bara shorts och ett gäng poppar pollenpiller innan den första blåsippan ens slagit ut. Över dessa karaktärer lägger sig en mumlande dimma av orden ”jag är vegan”.

  Det som slår mig är hur underbart universalt detta är, ett urbeteende som finns djupt inrotad i varje akademiker som någonsin levat. Alla de här karaktärerna finns i andra städer och jag vet inte om vi är trötta på dem eller fullständigt kära i hela konceptet. De är dock inte lika koncentrerade i andra städer som i Umeå. I Göteborg finns inget enat campus, något som många studenter i Sverige faktiskt avundas Umeå för.

  Hur som haver – jag är verkligen inte bättre själv. Jag är den där stereotypen som tar av sig dunjackan i juni och har poppat pollenmedicin sen februari. Var kanske lite ute och cyklade när jag flyttade norrut till björkarnas stad… Men jag är glad att jag får min årliga dos av våriga studenter, även om det är här i Göteborg.

  Jenny Pira

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Joakim Pinto Cárdenas, Trolle Frankenberg, Ville Ledje, Erik Dunbäck Pekkari och Marcus Lenndin läser alla civilekonomprogrammet och bjussar på många tips till alla nykomlingar i Umeå.

  ”Jag ville bara kasta
  mig in i något nytt”

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se