21 July, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Våga ta ett sabbatsår

  Publicerad 27 april, 2015

  Kanske vore det klokt att sluta pressa gymnasieelever att snabbt välja livsspår och istället låta dem känna efter ett år eller två innan studievalet.

  Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.

  Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.

  Vi i Sverige uppmuntras mer än någonsin att plugga vidare efter gymnasiet. Högskoleförberedande ämnen görs obligatoriska och karriärspåret ska helst redan vid gymnasievalet ligga upptrampat, asfalterat och plogat för att optimera framtida avkastning. I tider av högskoleprov och ansökningar har jag observerat ett anmärkningsvärt beteende. Blygsamt spydiga undertoner och smygbitter tystnad uppstår ibland när det framkommer att jag tog ett sabbatsår efter gymnasiet.

  Kanske är det ett val som inte ligger helt i min traditionella karaktärslinje, men man vill ju inte gärna påbörja sitt skuldsatta liv utan att vara säker på sin sak. Det var så jag tänkte vid ansökningen. Men vad ligger till grund för vissas bitterhet mot konceptet ”sabbatsår”.

  Statistik från SCB visar att så mycket som en tredjedel av dem som påbörjade universitetsstudier direkt efter gymnasiet 2009 hoppde av den påbörjade utbildningen inom tre år. Både du och jag känner säkert någon eller några studenter som någonstans i utbildningen bytt spår för att omsider plugga vad de egentligen ville. Bättre sent än aldrig. Andra tar examen med ånger över att de inte studerade vad de verkligen ville.

  Kanske är bitska eller bittra reaktioner på konceptet ”sabbatsår” en begynnande eller avslöjad ånger, studenternas ackilleshäl. Kanske är det kognitiv dissonans som får folk att retsamt tillägga ”ja men du tog ju ett sabbatsår” som att det vore lite ovärdigt att fundera ett tag innan man dyker i med huvudet först. Men egot gör vad det kan för att skydda sig, det är en animalistisk instinkt att skydda sig från obehagliga insikter och konsekvenser. Så surt säger räven om både rönnbären, druvorna och sabbatsåret och går vidare. 

  Folk kan säga vad de vill om att studera direkt, vänta eller byta mitt i. Själv är jag ganska glad över att kunna slita i skolan utan att undra om jag varit lyckligare någon annanstans (än så länge ska jag säga). Men kanske vore det klokt att sluta pressa gymnasieelever att snabbt välja livsspår och istället låta dem känna efter ett år eller två utan att vi andra tittar snett eller ifrågasätter. Då kanske bären skulle kännas mindre sura.

  Jenny Pira

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.