10 December, 2018

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Studenternas tillvaro
  är aldrig riktigt säker

  Publicerad 29 april, 2016

  Vi studenter lever i gränslandet mellan studier och arbetarrörelse och hamnar lite utanför – i ett gränsland där de dubbla budskapen frodas, menar Jenny Pira.

  Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.

  Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.

  Hej Umeå universitet! Här vinkar jag med min knutna röda vänsterhand ifrån Göteborg! Jag är på praktik ungefär 100 mil bort och sätter tre års studier på prov. Jag bor vid Chalmers, men precis som på Umeås campus är det lite stökigt och bökigt. Inte mig emot just nu, men ibland blir det faktiskt för mycket.

  I en tidigare krönika skrev jag om pressen att öka sin kompetens på fritiden, att det lätt blir ett tvång snarare än en självuppfyllelse. Det är heller inte ovanligt att studenter går in i väggen eller insjuknar på annat sätt – vi pratar bara sällan om det.
  Min vän är 25 år och nyligen sjukskriven på grund av utbrändhet, så även jag valde motvilligt att ge upp mitt ideella arbete för att inte gå samma öde tillmötes.

  Tyvärr kan vi som studenter inte sjukskriva oss enligt några stadgade överensstämmelser. Och missar vi för mycket på grund av sjukdom så är framtiden ganska osäker. csn, lönen och examen förlorar du däremot efter ett tag, det kan du i alla fall vara säker på. Du kan få en del hjälp från Studenthälsan, men fler behöver ändå tala om problemet – i Umeå, Göteborg och på resten av Sveriges universitet.

  Nu väntar maj – den rödaste månaden. Jag tänker på arbetarrörelsen som kämpat varje år för rätten till drägliga arbetsvillkor, allt de slagits för och uppnått – bland annat möjligheten till sjukskrivning. Men vi studenter lever i gränslandet mellan studierna och arbetarrörelsen och hamnar lite utanför. Få engagerar sig i frågan och kanske är det klokt, eftersom hjälpen är knaper om du skadas i kampen.

  Nej, vår tillvaro är aldrig riktigt säker. Vår obligatoriska studietid är över: vi är färdiga med gymnasiet, har inga måsten, kan jobba, vi är vuxna. Men vi är fortfarande studenter: pluggar fortfarande, är inte riktigt i arbetsmarknaden, lever inte riktigt vuxenliv.

  Vi förväntas arbeta samtidigt som vi pluggar heltid; vi råds att se skolan som ett heltidsjobb men kan inte ta ledigt; vi uppmuntras att ha fritid men pressas att jobba både betalt och obetalt under ledigheten. Det är dubbla budskap överallt och vi kan inte vara säkra på något.

  Men när du är utbränd så är du utbränd, det kan du iallafall vara helt säker på.

  Jenny Pira

   

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Joakim Pinto Cárdenas, Trolle Frankenberg, Ville Ledje, Erik Dunbäck Pekkari och Marcus Lenndin läser alla civilekonomprogrammet och bjussar på många tips till alla nykomlingar i Umeå.

  ”Jag ville bara kasta
  mig in i något nytt”

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se