21 July, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Stor studenthögtid
  i väldigt liten skala

  Publicerad 28 april, 2017

  Visst har det småskaligt utspridda firandet sin charm. Men nog har studentstaden Umeå något att jobba med vad gäller studenthögtiden framför andra.

  Bertil Janson, redaktör på Vertex.

  Vem vill inte fira den heliga Valborg? Ja, alltså, abedissan Walpurgis som blev helgonförklarad för drygt tusen år sedan och som därefter åkallats som motgift mot de häxorgier och liknande som antogs äga rum under förkristna vårfester. Med Walpurgis i laget blev brasorna en moteld mot mörkrets krafter. Och snart också en angelägenhet i den akademiska världen, där våren skulle firas och studentmössan luftas i vårbrisen.

  Typ ungefär. Det där är bara snabbt inhämtade Wikipedia-kunskaper och därför inte helt tillförlitliga. Det inser jag snabbt när jag scrollar ner en bit för att kolla hur Valborg firas på andra universitetsorter. Vad gäller de storslagna traditionerna i Lund och Uppsala, exempelvis, ser uppgifterna ut att stämma på ett ungefär. Men under rubriken ”Traditionsenlig Valborg i Umeå” läser jag att det här, sedan 2006, firas ”Valborg på campus, ett sam­arrangemang med Umeå kommun och Akademiska hus, och därför en angelägenhet för tusentals umebor (utöver studenter och akademiker).”

  Nja, i år är det fem år sedan det senaste ”riktiga” campusfirandet. Det blev för stort och för dyrt, kan man sammanfatta. Så i år består Valborg på campus av ett tappert luncharrangemang. Två dagar innan sista april.

  Jodå, visst har det småskaligt utspridda firandet sin charm. Och visst är det liksom ”väldigt mycket Umeå”. Men nog har studentstaden något att jobba med här.

  Bertil Janson

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.