Ålidhem blir möjligen lite mer apokalyptiskt under sommaren – men resten av Umeå lever faktiskt upp under den gröna och snöfria årstiden. 

Rickard Åstrand läser till lärare.
Rickard Åstrand läser till lärare.

Kanske har du nu gjort ditt första år på universitetet. Kanske ditt sista. Kanske är du bara i mitten av en utbildning med lika många högskolepoäng bakom som framför dig. Vad vet jag. Man kan säga att vi alla står inför sommarlovet som vi står framför en spegel: granskande och reflekterande, ibland lite självkritiska och ibland lite belåtna. Belåtna eftersom somliga har sommarjobb, festivalbiljetter och färdiga resrutter medan andra har det mer… Ja, säg planlöst inför sommaren.

Det är till dig som är planlös jag ägnar denna text. Kanske stannar du kvar i Umeå under sommaren. Kanske drar du hem. Kanske försöker du kombinera. Väljer du att stanna i Umeå ska jag här försöka underlätta ditt val.

Spökstad! har du säkert hört några hobbysiare tilltala sommar-Umeå. Det stämmer inte. Möjligtvis att Ålidhem blir än mer apokalyptiskt. Resten av Umeå livas dock upp under sommaren. Uteserveringarna återfylls, återvändarna återbefolkar, Båten är återankrad och badstränderna är sånär åtråvärda. Som sommarstad är Umeå ingen ort i dvala. Tvärtom. Även om de flesta studenter rest hem finns det gott om liv kvar i staden.

Är du ändå ambivalent inför sommaren kan du trösta dig med faktumet att det kommer regna och skina sol var du än befinner dig. Så njut! Och glöm för bövelen inte att lyssna på Sommar i P1 kl.13.00 varje sommardag.

Rickard Åstrand