20 March, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • På universitetet är det
  ruljans på studenterna!

  Publicerad 25 maj, 2016

  Studenter på universitetet är mycket mer oförutsägbara än de på gymnasiet – och efter en lång sommar är det högst osäkert vilka vi får träffa igen.

  Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.

  Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.

  Många får kanske en ”aha!”- eller ”åh nej!”- upplevelse när de upptäcker att det på universitet inte finns något klassiskt, renodlat ”sommarlov”. De flesta som går i korridorerna just nu kommer inte att hänga vid älven varje kväll och en del kommer inte ens att komma tillbaka igen till hösten, trots att de har kurser kvar. Studenter på universitet är mycket mer oförutsägbara än de på gymnasiet, eftersom vidareutbildningar kan ta flera olika riktningar.

  Du som precis får ditt första sommaruppehåll kommer kanske märka att inte alla kursare hittar tillbaka till hösten. Första terminerna är det i vissa program vanligt att studenter hoppar av, andra var kanske bara frikursare som aldrig hade för avsikt att gå längre än de första momenten.

  Du som är mitt i studietiden märker kanske att dina kursare inte spenderar sommaren på stranden utan istället praktiserar utan lön på en firma i branschen, eller tar strökurser under sommaren för att få CSN.

  Du som går ut för gott kanske redan har tappat halva klassen på vägen och ser att vissa redan stadgat sig någonstans – kanske fick de jobb direkt efter examensuppsatsen. Vissa kursare sitter säkert med panik inför livet med nya rutiner som väntar när studierna är slut, medan andra ser ljuset i tunneln.

  Men så är det på universitetet! Speciellt på ett universitet som Umeå där många av studenterna inte har sina rötter i campusjorden. På Umeå universitet är det nämligen ruljans på studenterna, något som du eventuellt kommer att uppleva efter den ljuva sommartid som nu står för dörren. Var inte orolig över vart dina kursare försvinner bara –”great minds think alike”. Ni sökte och antogs alla till samma utbildning, så antagligen finns det någon gemensam nämnare.

  Även om ni nu under uppehållet sysslar med helt olika grejer så kommer det säkert att sluta bra – speciellt för er som träffas på campus igen till hösten.

  Jenny Pira

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se