26 June, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Nu lämnar vi den svarta
  sommaren bakom oss

  Publicerad 26 augusti, 2016

  Mer färg och mindre svärta. Och att allas studier ska gå bra här i trygga priviligierade Umeå. Det hoppas Greta Hansson Vikström på när sommaren går mot höst.

  Vi kanske bara har en sommar? Vi kanske bara har en svart sommar? Den sköljer över oss som tiometersvågor. Vi kommer minnas allt i färg efteråt.

  Greta Hansson Vikström läser journalistprogrammet i Umeå.

  Greta Hansson Vikström läser journalistprogrammet i Umeå.

  Veronica Maggios ”Svart sommar” följer mig till sommarens sista svala dag. Ända upp till Norrland där studierna återigen, och förhoppningsvis med en touch av glädje och lycka, ska förgylla vår vardag en tid framöver. Vi får försöka, medan mörkret tar våra D-vitaminer ifrån oss, och när solen lämnar en svart sommar bakom oss, att minnas allt i färg efteråt.

  När juni infann sig kom sommarjobben som en svart eller färgglad vind över våra axlar och bytte ut tentor och en väldigt vacker majmånad i Umeå. Men även då sköljde dödsvågen över oss via media i det trygga landet i norr. Gisslandrama i Normandie, terrorattack i Nice, yxattack utanför Würzburg i Tyskland och stor militärkupp i Turkiet var bara några av dåden som ingen ville vara med om. Men det blev en verklighet under sommaren, oskyldiga människor dödades.

  Sommar...

  Sommar…

  Alla dessa hemska och förjävliga händelser skedde under andra halvan av juli när solen stod som högst i vårt land. Många med mig led med offren, men vi gjorde inget annat än att läsa om det, tyckte att det var ofattbart och gick vidare. För Sverige är ett sånt beskyddande land när det kommer till så mycket. Väldigt mycket. Ibland för beskyddande och enkelt om ni frågar mig.

  Vardag. En vardag som denna. Vill vi ha det? Folk som dödar oskyldiga, i vår värld. Exakt nu. En svart sommar har svept över oss, minst sagt.

  Men trots det som sker och har skett hoppas jag innerligt att hösten blir bättre för alla i vår stora värld. Mindre ondska och terrordåd, mer färg och mindre svärta. Jag hoppas även att våra allas studier ska gå bra. Med en och en annan tanke till alla de som inte får chansen att studera på universitet. Utan att överdriva kan jag med säkerhet säga att vi är priviligierade i trygga Umeå.

  Vi som överlever är här, vi är kvar. I en värld som vi tillsammans måste måla med färg. Då, nu och efteråt. Att lämna den svarta sommaren bakom oss är nog rätt val. Jag svarar på Veronika Maggios fråga. Det finns bara en svart sommar och den försvann nyss förbi oss. Låt oss tillsammans kläcka höstens färgsprakande ägg med internationell solidaritet.

  Greta Hansson Vikström

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.