Tanja Frenell ser inte riktigt grejen med att – som ett barn med tungan på en lyktstolpe i smällkalla vintern – hålla fast kring julen som en helig högtid.

Namn: Tanja Frenell. Pluggar: lärarutbildningen, tidigare år (år 1–6).

Sedan oktober, november har det norrländska mörkret lysts upp av juleljusens tindranden. Fönster lyses upp av fina stjärnor, de nordliga trädens vintergröna täcke ikläds diverse metallskrot, konfekt och ljusslingor. Inbjudande ljus ställs i fönstren och stressen över att få en perfekt jul tar fart i de flesta hem, skolor och affärer.

I DET SEKULARISERADE samhälle vi lever i kan man tänka att människor skulle börja dra ner på firande av en kristen uråldrig högtid i och med den minskade andelen troende. Tvärtom ser man hur julhandeln slår rekord, år efter år. Firandet av denna gamla högtid som sägs grunda sig på bibeln har vi haft som en aktiv del av livet sedan långt innan vi var kristnade i Sverige, eftersom man förr firade på ett liknande sätt att solen vände tillbaka (efter vintersolståndet).

I DEN FÖRLEGADE SKRIFTEN som finns i vart och vartannat hem, bibeln, sägs det dock inget som indikerar ett påtvingat firande av Jesu födelse, som man ju påstår att man firar. Bibeln brukar vara enormt tydlig med sina påtvinganden så jag ser inte riktigt grejen med att som ett barn med tungan på en lyktstolpe i smällkalla vintern, hålla fast kring julen som en helig högtid. Men det är klart, det handlar om kommersialism, så visst, jag får buga för vårt samhälles heligaste och sluta klaga.

”VI GÖR DET FÖR BARNEN, säger många och alla vet vi ju att stress, klapphysteri och hetsätningskapplöpning är nyttigt för barn. På radio och tv pratas om klappar och i affärerna tjänas storkovan på böcker, leksaker och krimskrams som ska skänkas från vän till vän, familjemedlem till familjemedlem, som redan har allt man behöver i det svenska välfärdssamhällets helgd.

I SVT:S GOMORRON Sverige säger man att en bok är ju den perfekta klappen, det är ju så kul att välja en bok till någon… Sedan tar man upp det givna problemet med svenska skolans stora fejl – barn och ungdomar påvisar allt sämre läsförståelse, hur ska man få dem att läsa julklappen?

I DET STRESSADE samhälle vi lever i, där barn lämnas på förskola så fort de fyllt ett, föräldrarna jobbar heltid för att kunna vara lyckliga på semesterbilder från världens alla länder som postas i minst tre forum och en blogg, där barnen förväntas fostras av förskolan snarare än i hemmet, eftersom man när man väl är hemma har fullt med aktiviteter för att förverkliga sig själv, hålla sig i toppform trots att man fött tre barn, varit deprimerad sen femtonårsåldern och man späker sig själv genom att låta påskina att förhållandet är tipptopp fast man inte haft ett riktigt samtal på flera år – i detta samhälle klagar man på att barn når sämre resultat i skolan. Who would have thought?

OM INGEN HÖGLÄSER för en och man skjutsas från träning till träning så man knappt hinner äta och garanterat inte göra läxorna, hur kan man då förvänta sig något annat? Men tack och lov för julen och jullovet. Nu kan alla få vila ut.

TANJA FRENELL