20 August, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Min hjärna är slut
  – min kropp är det inte

  Publicerad 27 mars, 2018

  Träna för siffror på en våg? Nej, att bota stress och må bra psykiskt är bättre skäl att köra så hårt att mascaran rinner. Ibland är det skönt att inte bry sig, menar Sofie Gisslén.

  Sofie Gisslén.

  Den inramade affischen sitter på väggen på väg mot omklädningsrummen.
  ”Alltså den där …” Varje gång vi går förbi måste vi nästan tvångsmässigt kommentera den. Ibland säger vi något i förbifarten; andra gånger fortsätter vi diskussionen ända fram till Nydalahöjd. Ideal, krav, motivation. Det händer att vi blir stående mellan våra hus i en timme, eftersvettiga och kalla med stjärnorna på himlen och de enstaka hundägarna som enda sällskap.
  Bilden: två personer som tränar.
  Budskapet: träna för att gå ner i vikt.

  Det finns inga egentliga fel i att träna för att gå ner i vikt. Däremot kan jag inte låta bli att lite trött undra:Hur många gånger har vi inte hört just den uppmaningen? Hur många gånger har vi inte fått fysisk aktivitet och hälsa likställda med siffror på en våg? Och varför pratar vi inte mer om att träna för psyket, i en tid då allt fler mår allt sämre?

  Min tisdag börjar på en överfull buss och slutar i ett mötesrum där allt syre tagit slut. Jag är en urvriden trasa med förhöjd vilopuls – resultatet av för många koppar kaffe och bara tanken på att jag fortfarande har en massa saker kvar som måste göras. Min hjärna är slut, men min kropp är det inte. Den har suttit ner hela dagen och sparat all energi. Tillsammans ska den och jag se till att min hjärna också kan bli lite gladare igen, och av erfarenhet vet jag att det här ibland är den enda återhämtning som hjälper.  

  Och mycket riktigt: Ett tag in i passet är stresskänslan borta. Rent intellektuellt vet jag att listan med saker att bocka av är lika lång som förut, men vetskapen påverkar mig inte negativt längre. Jag springer fram och tillbaka, hoppar från sida till sida och darrar i plankposition. Mitt ansikte är svartfläckigt av mascara. Jag bryr mig inte.

  Efteråt pratar vi om den där gången när hon skulle fråga en kille hon gillade om de skulle ses. Hon hade varit nervös i flera veckor. Sedan alldeles innan hon skulle fråga gick hon på spinning – korta, intensiva intervaller och mjölksyra i överflöd. När passet var klart var hon så uppfylld av endorfiner att ingenting kändes omöjligt längre. Skulle han säga ja eller nej? Nu väckte frågan nyfikenhet snarare än oro.

  Så, träna för siffror på en våg? Nej, gör det för ditt psykiska mående! Ibland är det skönt att inte bry sig.

  Text och foto:
  Sofie Gisslén

  SOFIE GISSLÉN:
  Ålder: 26 år.
  Bor: Nydalahöjd.
  Pluggar: Psykologprogrammet, termin 8.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.