20 August, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Jag vet att det nya
  kapitlet tillhör er

  Publicerad 7 februari, 2018

  För ett år sedan gick jag till föreläsningssalen med mina kompisar. Nu jobbar jag med det jag pluggade till. Märkligt! tycker Greta Hansson Vikström.

  Jag sitter på Burger King på T-Centralen. Det är bara män omkring mig. Deras käkar går i ett. En av dem tar den sista tuggan av hamburgaren, för att sedan springa i väg till nästa kapitel. Jag tar en klunk cola medan jag väntar på en vän. Det får mig att tänka tillbaka på tiden i Umeå. När jag mötte en vän där var mötesplatsen oftast vid UB i Lindellhallen. Antingen för att byta böcker eller plugga till uppsatsen i ett av grupprummen som en bör boka flera veckor i förväg. Eller så möttes vi i IKSU-entrén för att köra slut på oss totalt under ett bodypump-pass.

  Så är inte fallet nu. Den tiden är passé för mig och trots att livet med plugg, vänner, öl, IKSU, Ålidhem Centrum och cykelturerna till stan är en tid att älska och se tillbaka till som något helgalet, tryggt och som ett vackert vakuum, så tror jag att jag gillar att det är passé. Nya kapitel är en oerhört viktig del för att orka med livet tror jag.

  Att stå och stampa på samma plats i all evighet kan väl vara en dröm för vissa. Men för mig har det aldrig varit något livsideal. Jag vill gå vidare nästan jämt. Jag har svårt att leva i nuet och ta in saker och ting, något som jag antar är lite av en vardag för många i min generation.

  Ibland tänker jag tillbaka på tiden i norr som var så självklar då men som inte alls är min vardag i dag. Nu befinner jag mig istället i en stad med miljontals människor där jag är en myra. I Stockholm. I Umeå kände jag mig mer som en varg i en vargflock. Jag var lite mer relevant och lite mer i framkant. I Stockholm har jag blivit en i mängden och jag nöjer mig med det lilla.

  Jag går till jobbet som en vanlig vuxen medan mörkret ligger som ett lock över Stockholm. Jag kan inte riktigt greppa det. Vem kan greppa den livsomställningen egentligen? För ett år sedan gick jag till föreläsningssalen med ett gäng fina klasskompisar. Nu arbetar jag som journalist. Jag jobbar med det jag pluggade till. Märkligt.

  Att studenttiden är över förknippas med en annan viktig grej som jag och mina klasskompisar ofta drömde om: Kvällarna är oändliga. Läxor? Nej. Tentaångest? Nej. Allt sådant är passé och det är obeskrivligt skönt.

  Läs hela krönikan, och reportage med flera före detta
  studenter som nu börjat jobba, i Vertex nr 1-2018.

  Greta Hansson Vikström

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.