23 July, 2018

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • 96690_medborgarskolan
 • Inte konstigt vi får ångest

  Publicerad 31 mars, 2016

  Karriärbefrämjande fritidsaktivitet har blivit ett krav som gör det allt svårare att veta när studierna slutar och när fritiden tar vid, noterar Jenny Pira.

  Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.

  Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.

  Ni vet lika väl som jag att omkring minst 50 procent av energin under studierna går åt att stressa över betyg, tentor och vardagssysslor som tvättid. Men så finns en växande stress som i dagens samhälle verkar bli allt mer självklar. Den tar aldrig en paus och du blir aldrig riktigt fri: kompetensutveckling på fritiden.

  Det kan vara roligt att vässa kompetenserna vid sidan av och samla erfarenheter där de samlas kan. Det känns dock som en allt tyngre förväntan när studierna ska utgöra 100 procent av dygnet med obligatorisk närvaro och konstant examination. Varje beslut ska gå i fas med det övergripande karriärmålet, inte längre vara en frivillig självuppfyllelse.

  Det som började som intresse och fritidsaktivitet har blivit en nödvändighet och ett krav som gör att det blir allt svårare att veta när studierna slutar och när fritiden tar vid. Det som började som stimulerande extraläsning blev ett tvång. Jag känner mig pressad att under varje vaken timme läsa Veckans affärer, Business insider, varje branschnyhet, dagstidning och trendrapport. Vad gör väl det om man är gråhårig vid 25 om det kan ge ett litet försprång i karriären.

  För vissa är problemet mindre, men det är ändå där och påverkar fler och fler beslut i vardagen – min karriärprofil blir mitt allt och jag har blivit min portfolio. Plötsligt vågar jag inte ha min Facebook öppen utifall någon viktig skulle se. I samma sekund inser jag att den måste vara synlig för att inte väcka misstankar.

  Plötsligt är inkorgen full av nyhetsbrev jag inte hinner läsa och i samma sekund behövs den lilla möglande faktarutan i ett av de tusentals mailen. Extrainformation går från belöning till karriäravgörande.

  Det är inte konstigt att vi får ångest inför arbetslivet när vi pumpar upp det som vi gör. Jag tror att stressen av att inte känna sig redo till stor del orsakas av att andra inte känner sig redo – vi skrämmer upp varandra. Så i dagens elitistiska samhälle – där du redan under utbildningen förväntas vara så kompetent att du inte längre behöver studierna – gör dig själv och andra en tjänst: Låt inte intresset bli ett krav. Låt fritiden vara fri.

  Jenny Pira

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Tre gruppledare som hoppas på röster (fr.v.): Johan Lindren, Rimligt Initiativ för Kåren, Erik Arvidsson, Vänsterstudenterna och Lars-Erik Utberg, Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

  Kårval drar igång
  – tre tävlar om rösterna

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se