20 August, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • I början kände jag
  mig helt förvirrad

  Publicerad 13 februari, 2018

  Att lektionerna är få betyder inte att man har mycket fritid, skriver Viktoriia Timokhova, som bytt Ryssland och ryska till Umeå och svenska. 

  Viktoriia Timokhova.

  Jag började lära mig svenska för 4,5 år sedan i Petrozavodsk i Ryssland. Där har jag studerat skandinavistik. Men även om man tror att man kan mycket om landet, kulturen och språket betyder det inte att man kan något. Det förstod jag efter en månad här i Umeå. Det är inte samma sak när man läser hur det är och när man upplever det själv.

  Utbildningssystemen är väldigt olika och det tar en viss tid innan man vänjer sig. I Sverige studerar man bara en kurs åt gången, så man kan ägna sin tid åt att fördjupa sig just det ämnet. I Ryssland har man några kurser samtidigt och skriver några prov och 2–6 tentor på slutet av varje termin.

  Jag blev förvånad när jag fick se mitt schema. Det är ganska få lektioner jämfört med i Ryssland – men det betyder inte alls att man har mycket fritid. För att förstå det räcker det med att kasta en blick på listan med kurslitteratur och antalet seminarier. Ibland kan det vara väldigt tufft att studera men det är värt det. Vad stolt man blir över sig själv om man klarar sina studier!

  Dessutom finns det oerhört många aktiviteter om man vill koppla av. Som utbytesstudent deltar jag i Buddy programme. Det betyder att jag lärt känna många intressanta människor från olika länder och deltagit i några evenemang. Det kan vara allt från ett party till en utflykt till en älgfarm i Bjurholm. Dessutom händer det i Umeå alltid något intressant.

  Om man är vetgirig och vill förena nytta med nöje skulle jag rekomendera Kultur på campus, kulturella evenemang som är helt gratis för studenter och universitetsanställda. Tack vare dem har jag träffat den svenska författaren Bob Hansson, vars böcker läste jag på universitetet i Ryssland. Livet i studentkorridor är också roligt. Jag har till exempel lärt mig att laga nya rätter tack vare mina nya internationella kompisar.

  I början kände jag mig helt förvirrad, men det är bra att man alltid kan vända sig till Infocenter, oberoende av vilken fråga man har. International Office och International Housing Office är också jättevälkomnande. Det hjälper mycket när man just flyttat till en ny stad.

  Viktoriia Timokhova

  VIKTORIIA TIMOKHOVA:
  Ålder: 22 år.
  Pluggar i Umeå: Fristående kurs i Journalistik, medier och kommunikation A.
  Pluggar i Petrozavodsk: Skandinavistik.
  Framtidsplaner: Vill bli lärare i svenska, tolk eller översättare eller både och.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.