21 July, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Höga berg och djupa dalar
  – men att plugga lönar sig!

  Publicerad 21 augusti, 2017

  Vi minns bra och usla lärare, men mest minns vi personerna vi pluggat med, skriver Anders Samuelsson, som nu slutar som reporter på Vertex och drar vidare på nya äventyr.

  Anders Samuelsson, reporter på Vertex som nu drar vidare.

  Det känns som igår och samtidigt som en evighet sedan. När jag och min familj nu flyttar till min hemstad Piteå är det inte utan ett visst vemod jag blickar tillbaka på de fjorton år jag bott, pluggat och arbetat i Umeå. När jag flyttade hit var jag 23, singel och i total avsaknad av akademiska studier.

  Idag är jag 37, gift tvåbarnspappa och med examina från såväl lärarprogrammet som journalistprogrammet. Hundratals högskolepoäng och kurskamrater har passerat, vänskaper har funnits, bakfyllepizzor ätits, jag har träffat fru och fått två små döttrar, fått nya kunskaper och erfarenheter och allt detta har gjort mig till den jag är idag.

  Av mina fjorton år i Umeå har jag tillbringat tretton av dem på Umeå universitet. Sju år som student och sex år som reporter på Vertex. Därför inser jag nu, när jag för sista gången sitter på kontoret i Samhällsvetarhuset, att universitetet för alltid kommer vara en stor del av mitt liv. Och när ni som läser detta blickar tillbaka på er studietid om tre, fem eller tio år från nu, kommer ni känna likadant.

  Det är inte lektioner, seminarier eller tentorna man tar med sig, utan allt runt omkring. Att studera på högskola eller universitet innebär en smältdegel av intryck, personer, höga berg och djupa dalar. När jag och mina gamla kurskamrater träffas är just studietiden ett återkommande samtalsämne.

  Vi minns de lärare som gjorde avtryck i såväl positiv som negativ bemärkelse, festerna, de ständigt stegrande kaffepriserna, studentrummen och konsten att leva på existensminimum i slutet av månaden. Men mest minns vi de personer vi pluggat med. Från de man knappt minns till de där som var så underliga och egna att man fortfarande måste fråga sig hur de kan fungera ute i yrkeslivet. Ja, ni vet precis vilka jag menar.

  Och kanske är just det den största lärdomen under studietiden: att under några år få träffa och tvingas samarbeta med personer man annars aldrig hade bytt två ord med. Just den erfarenheten får man inte någon annanstans än genom utbildning.

  Som sagt har jag inte en, utan två, examina. När jag valde att söka in på journalistprogrammet, bara ett år efter jag erhållit min lärarexamen, var det många som höjde på ögonbrynen. Även jag själv tvivlade på huruvida det var klokt att tillbringa ytterligare två år i föreläsningssalar, på seminarier och behöva oroa sig för pengar och tentor.

  Men om en sak är säker så är det att utbildning lönar sig. För när jag nu lämnar Vertex efter fem givande år är det för att återgå till just läraryrket. På så sätt är jag lyckligt lottad och i den bästa av världar skulle alla få chansen att skaffa sig behörighet i två vitt skilda yrken.

  Umeå kommer alltid att kännas som ett andra hem för mig och det är mycket jag kommer sakna. Vänner, kulturutbudet, jobbet, pratstunder med studenter och personal på universitetet, strandpromenaden en solig dag i maj, den panikslagna uppsynen på de nya studenterna när de försöker hitta hörsal C innan uppropet börjar, den unika doften(?) som strömmar ut från Fantastisk Grill, svala höstkvällar vid Nydalasjön, Curry-kycklingsbaguetterna från café Tornet, ramaskrien efter ett Lennart Holmlund-citat och mycket mycket mer. Sen finns det en lista med saker jag inte kommer sakna, men varför älta i det negativa.

  Och om det är någon som undrar varför det blev just Umeå: I april 2002, kvällen innan sista ansökningsdag, hade jag ännu inte bestämt mig för om jag skulle plugga i Umeå eller Uppsala. Jag kunde helt enkelt inte välja. Så istället för att älta hela natten singlade jag slant om var jag skulle tillbringa mina kommande fem år. Krona Umeå, klave Uppsala. Jag antar att det är det som kallas ödet. Tack för mig!

  Anders Samuelsson

  BÄST MED UMEÅ SOM STUDENTSTAD:
  • Studenterna. Visst, som halvtrött småbarnsförälder blir man lite less på grannkollektivets fester emellanåt, men studenternas närvaro skänker samtidigt en ungdomlig och dynamisk känsla som jag tror är livsviktig för Umeå som stad.
  • Ett samlat Campus. Att träffa en framtida läkare, lärare, biolog och filosof under samma dag är en ynnest och ett tecken på att ett samlat campus är ett levande campus.
  • Engagemanget. Den ”Gör-det-själv”-anda som Umeborna är kända för finns i allra högsta grad på universitetet. Studenter driver projekt som aldrig skulle se dagens ljus om det inte vore för dem. Det tackar vi för!

  SÄMST MED UMEÅ SOM STUDENTSTAD:
  • Bostadsbristen. Att det byggs många små lägenheter idag är förvisso bra, men behovet har varit akut i flera års tid utan att något hänt.
  • Byggkaoset. Jag är positivt inställd till förändringar, men snälla(!) kan det bli en paus i byggnationerna runt om i stan. Det börjar bli parodiskt nu.
  • Mörkret. Visst, det är självförvållat när man väljer att bosätta sig på dessa breddgrader, men ojojoj vad tungt det är att plugga den tid då solen knappt når över horisonten. Energinivåerna får aldrig en chans att fyllas på.

  BÄSTA VERTEX-MINNET:
  • Alla engagerade studenter. Det är alltid upplyftande att prata med personer som brinner för vad de gör och går in för det till hundra procent.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.