Tanja Frenell pluggar lärarutbildningen, tidigare år (år 1–6).
Tanja Frenell pluggar lärarutbildningen, tidigare år (år 1–6).

En krönikör som väljer orden rätt kan få dig att känna. Folk med mer makt kan få många fler att känna ännu mer. Och på söndag är det EU-val.

Tänk på något som gör ont. Riktigt jävla ont. Ont i hjärtat och ont i kroppen. En björn som förtvivlat skriker och letar efter sin unge. Ben som långsamt krasas under en ångvält. Nagelband som rivs av så att huden runt nageln följer med. Naken, röd, hårt solbränd hud på en nyrakad snippa eller pung som gnids obarmhärtigt mot ett grovt tyg, typ säckväv.

Tänk på ett ljud. Ett härligt ljud. Ett ljud som känns skönt och inbjudande. En burk som öppnas och man hör några droppar sprätta iväg och kanske lite skum tränga fram. Ett litet barn som skrattar till med ett fnitter som är ljust och runt på ett sånt där sätt som bara barnskratt kan låta. Isbitar som snabbt krackelerar då de möter en vätska som är långt varmare än de själva.

Tänk på en härlig, äcklig, ljuv eller vedervärdig smak eller syn. Smaken av en rågrut med hushållsost efter en semester i Asien. Synen av uppfläkt kött som legat i vatten länge.

Har du känt något? Eller hört, känt smaken av eller sett något? Jag har så gott som ingen makt, ändå kanske jag har fått dig att känna. Undra på om folk med mer makt kan få många fler att känna ännu mer. Men andra med mer makt, de har ändå bara sina ord. De har de ljud de kan framkalla på låt oss säga en politisk debatt. De har texter de kan skriva i olika forum. De kan få dig att känna si och så.

Jag tänker på de politiskt heta debatterna, det är Fi och Sd och extremistpartier och enfrågepartier. Jag kan bli arg och ledsen, jag kan känna. Men faktum är att det är därför vi har val, för att vi medborgare ska kunna rösta på den som vi blir minst arg och ledsen på (ungefär så står det väl uttryckt i lagen?). Det har i så många undersökningar framkommit att desto mer folket skriker nej till Sd, desto större blir de.

Tysta ner dem, kväv dem långsamt som en eld genom att inte ge dem syre aka uppmärksamhet. Heja på och stöd det lag man vill ska vinna, men kasta inte sten (bildligt ffs) på det lag ni hoppas ska förlora. Annars blir det som på fotbollsmatchen.

Det bästa försvaret är en stark offensiv, sägs det ofta i krig- och spelsammanhang. Faktum är dock att de flesta vill undvika krig. För oss är det nog därför tvärtom vi ska tänka. Alltså försvara det man tror på. Tror jag på.

Tanja Frenell