Paradise Hotel byggs på botox och proteinpulver. Greta Hansson Vikström välkomnar ett Paradise Hotel där alla utseenden får medverka.

Greta Hansson Vikström läser journalistprogrammet i Umeå.
Greta Hansson Vikström läser journalistprogrammet i Umeå.

Paradise Hotel sändes första gången 2005 i svensk TV med svenska deltagare. Två år tidigare hade programmet haft premiär i USA. I slutet av sommaren startade sjunde säsongen i Sverige och deltagarna gör fortfarande allt för att skapa drama framför 218 000 tittare (enligt Expressen).

Ett antal unga singlar flyttar in i ett lyxigt hus, där TV-kameror hela tiden följer deras liv. De festar, ligger med andras partners och skapar intriger bakom varandras ryggar. Varje vecka åker minst en deltagare ut. Den som är kvar sist i huset vinner äran och pengar.

Utseendet är det mest väsentliga i Paradise Hotel. Likt Pamela Andersons tydligt bastanta byst syns deltagarnas avklädda kroppar – inte bara på TV-skärmen utan också på Facebook, i webbtidningar och på Instagram, där det kryllar av ungdomar som med all säkerhet känner sig misslyckade eftersom de inte har deltagarnas kroppar. De ser upp till de tävlande och försöker efterlikna dem – ofta utan resultat, eftersom botox och proteinpulver överförbrukas bland deltagarna.

Samtidigt är det inte förbjudet att se ut som man vill. Gillar du botox och låga, tighta jeans så använd det. Gillar du att vara osminkad och använda mjukisbyxor går det minst lika bra. Men Paradise Hotel har hittills bara låtit de smalaste tjejerna med långt hår och de hunkigaste killarna med sexpack och rakade kroppar få vara med i programmet. Vad beror det på? Jo, producenterna vill göra ”bra TV”.

Dagens klädreklam är fortfarande inriktad på overkligt smala modeller vilket vi kan se överallt, i klädkatalogerna och vid busshållplatsen. Men ett underklädesföretag lanserade 2012 en reklamkampanj där några av deras ”vanliga” kunder figurerade som modeller. Det är dags att inspireras av det och stryka utseendefixerade program från TV-tablån och istället se verklighetens kroppar och bygga något nytt utifrån det. Jag välkomnar ett Paradise Hotel där alla utseenden och kroppstyper får medverka.

Greta Hansson Vikström