20 August, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Ett hållbart alternativ
  till Black Friday-hetsen

  Publicerad 24 november, 2017

  Som medveten person får man inte falla ner i träsket av reor. Samtidigt är det roligt att handla vissa grejor. Så hur gör man? Jennifer Söderlund har ett förslag.

  Prylar tar tid. Det säger en av talespersonerna för initiativet En köpfri dag under en vår intervju, som en replik på konsumtionsdagen Black Friday. En köpfri dag har verkat i Sverige de senaste 15 åren och i Kanada sedan 1992. Så egentligen är det inte ett världsnytt begrepp, men definitivt något som uppmärksammats allt mer de senaste åren som en motreaktion mot Black Friday-importen från USA. Något som blir fel i ett samhälle som tycks vara upplyst om klimathotet och dess korrelation till överkonsumtionen.

  Som en tankeställare fick jag tipset att endast använda fem plagg från min garderob under en månads tid. Det skulle visa att man inte behöver alla de där onödiga kläderna som hänger långt inne i garderoben.

  Himla fin grej att göra säkerligen. Fast samtidigt skaver det lite i mig när jag möts av de avrådande till konsumtion som blir extra starkt under dessa dagar. Det är så enkelt att säga. Visst, jag behöver inte alla mina femtioelva vita blusar med spetskragar på. Men de fyller ju ändå sin fina lilla funktion eftersom jag tycker att det är cirka det bästa som finns i livet att få klä upp sig i pasteller och glitter. Kläder i sig kan ibland vara något av de mest kreativa man kan pyssla med och jag tycker inte att vi kan förminska det fantastiska och fina intresset till att det bara skulle vara något onödigt.

  Men hur gör man då? Som medveten person får man ju inte heller falla ned i träsket av reor där det ena erbjudandet är bättre än det andra. Samtidigt som livet utan krispiga klänningar och koftor som är dränkt i minst tre kilo glitter och några tusen paljetter hade varit mindre kul.

  Därför vill jag berätta för er att second hand är den bästa grejen i livet! Från billiga gårdsloppisar, till utvalda vintagebutiker eller bara ett snabbt besök in på Myrorna eller Röda Korset. Det känns så bra i hela kroppen. Att handla begagnat är det bästa jag vet och ju mer tid man lägger på det, desto bättre blir man faktiskt också.

  Så om du inte bryr dig om kläder särskilt mycket – prova då att bara bära fem plagg under en månad. Om du och andra sidan ser det fina i att vältra dig i högar av fina textilier och material, då får du bege dig till närmaste second hand.

  Fint att det ena inte ska behöva utesluta det andra va?

  Jennifer Söderlund
  journaliststudent vid Umeå universitet

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.