20 August, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Det stora hyckleriet
  med studentrabatterna

  Publicerad 1 mars, 2017

  Nyckeln till ett rikare studentliv är att handla mindre och bara när vi behöver – inte för att vi får student-rabatt på diverse prylar, menar Lukas Johansson.

  Lukas Johansson läser journalist-programmet i Umeå.

  Som många av er andra så fick jag också hem vårterminens Mecenatkort i brevlådan. Vi ska göra dig rikare, sa Mecenat. Det är ett hyckleri, säger jag.

  Jag öppnade brevet, tog loss det nya gulorangea kortet – ganska ful färg för övrigt – och bytte ut det mot mitt gamla gröna. Till kortet fick jag också med en broschyr, precis som vanligt. Rubriken löd ”Nyckeln till ett rikare studentliv”, för att sedan fortsätta med huvudtexten ”Med Mecenat har du tillgång till student­rabatter på tusentals produkter och tjänster från både världsledande varumärken och butiken på hörnet.”
  – Vad bra! tänker du kanske nu.

  Jo, visst är det väl bra att vi studenter har rabatt på saker och ting. Att vi får handla, resa och prenumerera lite billigare. För de flesta av oss har ju inte någon riktig inkomst utöver de pengar vi får låna av csn varje månad. Det är inte det jag suckar över. Jag suckar för det här är bara hyckleri.

  Mecenat påstår sig varaNyckeln till ett rikare studentliv” och framhäver sig som studenternas räddare som erbjuder 25 procent rabatt på hörlurar, 15 procent på klockor, och 15 procent på någon skoaffär. Men de är inga hjältar.

  Det enda syftet med broschyren är att uppmana till konsumtion, att få oss studenter att köpa mer prylar som vi egentligen inte behöver. Har vi redan bestämt oss att handla är det ju så klart bra. Då kan vi passa på att visa upp vårt mecenatkort för att tjäna några extra kronor, eller rättare sagt förlora lite mindre.

  Men vi ska inte se studentrabatten som en orsak till att handla – bara för att vi har rabatt. Rabatterna är bara till för en sak, och det är inte för att vi som kunder ska spara mer pengar.

  Nyckeln till ett rikare studentliv är att handla mindre och bara när vi behöver. Inte när vi har rabatt. Har vi däremot tur, råkar vi kanske ha rabatt just när vi behöver handla.

  Lukas Johansson

  BÄSTA BUTIKERNA:
  Välj second hand om du handlar. Det är billigare och där går ofta pengarna till välgörenhet. På vissa secondhandbutiker har du dessutom studentrabatt. Win, win, win.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.