26 June, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Det blev som att vi
  ägde den här staden

  Publicerad 1 juni, 2016

  Grupprummen som aldrig går att boka står snart tomma och campus avfolkas. Umeåstudenten Nelly Fernström ser fram emot en ny sommar i Umeå.

  Nelly Fernström läser journalistprogrammet i Umeå.

  Nelly Fernström läser journalist-programmet i Umeå.

  Förra sommaren tyckte många att det var konstigt att jag ville stanna kvar i Umeå när alla andra skulle åka hem till familjer och vänner på massa andra ställen i Sverige. Det är liksom en självklar grej att en ska vilja åka hem till föräldrar och stället en växte upp på så fort det blir sommarlov.

  Men för mig var det istället nästan en självklarhet att stanna kvar. Visst kändes det konstigt de där dagarna när alla kurskompisar, en efter en, bara försvann från en plats som var så förknippad med just dem. Men jag hade pluggat ett år och under mina två första terminer på universitetet hade nämligen den här staden lyckats bli mitt riktiga hem. Jag kände mig trygg här och som att jag verkligen funnit ett lugn. Därför fanns det inte en chans att jag skulle byta bort glittrande promenader vid älven mot något annat i världen.

  Så när förra sommaren plötsligt tog en tvär vändning och inte alls blev som jag tänkt var jag ändå tacksam att jag fick vara hjärtekrossad i just den här staden. Jag har svårt att tro att någon annan plats skulle ha fångat mig på samma sätt. Jobbiga grejer är ju hundra gånger lättare att bära på om en har någon att plocka blåbär med vid Nydalasjön, gå på utomhusbio med i Döbelns park och åka till Stöcksjö för det första doppet med.

  Och det bästa var att vi få som var kvar i Umeå från min klass förra sommaren blev som en liten extrafamilj. Vi träffades på lunchraster i Rådhusparken när vi fick andningshål från våra inomhusjobb, vi lagade middagar, drack sangria och låg på stränder. Vi tog hand om varandra i det här spännande läget mellan att ha lämnat föräldrahemmet bakom sig, men inte riktigt vara redo för att möta vuxenvärlden ensam. Och det blev som att vi ägde den här staden och på något sätt även kom den lite närmare när vi för en gångs skull fick se den varmare och ljusare sidan av den.

  Umeå förknippas ju för många med föreläsningssalar, deadlines, möten och oinspirerande lunchlådor och därför kändes det fint att faktiskt också kunna koppla ihop den med att vakna av fågelkvitter, plocka åtråvärda hallon vid Lilljansberget, sola på Mariehemsängarna och lyckas bli kompis med den där katten som gärna delar filt med en när en solar på Ålidhem.

  Nu står snart de där grupprummen som aldrig går att boka tomma och Umeås sommardörrar öppnas på vid gavel. Jag tycker aldrig den här staden är så fin som när nätterna aldrig blir mörka så därför är det lite synd att många studenter missar just det. Men samtidigt kanske det är det ödsliga som gör sommar-Umeå så magiskt. Att bara vara ett fåtal kvar i staden som annars är i ett ständigt högt tempo. Hur som helst så lovar jag att vi som är kvar kommer att ta hand om Umeå väl.

  Nelly Fernström

   

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.