21 July, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Det är okej att grina,
  skrika, spotta och spy

  Publicerad 5 september, 2016

  Den största tjusningen med studentlivet är att vara nära vänner av samma skrot och korn, att dela samma schema och fritid, och tillhöra samma sammanhang, skriver Jenny Pira.

  Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.

  Jenny Pira tog i juni examen i medie- och kommunika-tionsvetenskap i Umeå.

  Som ett sista bidrag till Vertex, så här efter min examen, vill jag ge nya studenter en kortkurs i ”Universitetet – funktioner och floskler som behöver berättas”.

  Lektion 1: Det finns vissa saker som är värda att få överstökade direkt, som att skaffa skrivare och Eduroam. Genom universitetet får du tillgång till ett Eduroam-konto som låter dig surfa gratis på flera platser utanför skolan, till exempel på vissa flygplatser, andra universitet och torg över hela världen. Utnyttja det! När du läst färdigt detta är det marsch iväg till Servicedesk i MIT-huset för att registrera dig!

  Lektion 2: Det är okej att grina, skrika, spotta och spy. Det är okej att få ett underkänt, bryta ihop på paviljongen eller svimma innan presentationen. Många sätter stor press på sig själva till priset av sitt välmående, men låt det inte gå för långt, Studenthälsan på campus finns där om du behöver prata.

  Slutligen vill jag berätta något jag önskar att någon sagt till mig: Du kommer aldrig ha dina vänner så nära och tillgängliga som nu. En dag splittras ni och sprids över hela landet – då är håltimmarna över, tentafesterna slut och kårhuset stängt för gott. Efter examen kommer du att känna dig väldigt annorlunda; full av förväntan men kanske aningen ensam. Den största tjusningen med studentlivet är nämligen att vara nära vänner av samma skrot och korn, att dela samma schema och fritid, och tillhöra samma sammanhang. Det hittar man sällan utanför campus.

  Jenny Pira

  Läs mer i Vertex nr 6-2016: ”Var öppen för förslag.” Och några viktiga varningar. 

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.