21 July, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Black Friday: Buy Nothing!

  Publicerad 25 november, 2016

  Shoppinghetsens följder är något vi måste reflektera över på allvar. Och i dag är det faktiskt också Buy Nothing Day, påminner Greta Hansson Vikström.

  Greta Hansson Vikström läser journalistprogrammet i Umeå.

  Greta Hansson Vikström läser journalist-programmet i Umeå.

  Under fredagsmorgonen har jag fått fem (!) sms från butiker som vill att jag ska shoppa. För det är ju Black Friday. Det är så typiskt kommersiellt. Om ingen tjänar på Black Friday skulle den aldrig existera. Men så är inte verkligheten, för redan i morse klockan 07.00 slogs portarna upp till shoppingriket, till rea-riket. Vem lockas inte av ännu mer varor, suget att vilja ha, att det är så mycket billigare än vanligt?
  Jag avskyr det och raderar sms:en på en gång.

  Under hösten har jag varit i ett slags uppror mot den konsumtionshets jag upplever i sociala medier och i verkligheten – mest i sociala medier. Så i augusti bestämde jag mig för att ha klädshoppingförbud fram till jul. I början av november tog shoppingsuget över. Jag handlade på en kedja, men jag la tröjorna längst in i garderoben och där ska de ligga fram till julafton. Det är töntigt, jag vet, men själva vitsen är att jag vill ta kontroll över mitt konsumtionsberoende, för att förhoppningsvis inse att det finns något större som jag måste fatta och leva med.

  Jag inser problemet, men mitt ego tar bevisligen fortfarande över. Jag skäms. Vi har bara en planet, enklare än så är det inte. Jag bidrar till miljöförstöring och det dåliga samvetet efter att jag shoppat onödigheter är det enda positiva jag har, för jag hoppas att det är en väg ut ur min konsumtionshets. Så småningom.

  Idag är det faktiskt också Buy Nothing Day, som syftar till att stå emot köphetsen och väcka medvetenhet om köpmönster. Det är en internationell kampanj som jag hoppas ska bli lika stor, om inte ännu större än den svarta fredagen.

  Journalisten Tara Moshizi uttryckte sig väldigt bra i Gomorron Sverige på TV idag: “Världen behöver inte en till dag där vi uppmanas att konsumera. Tvärtom så behöver vi en dag där vi reflekterar över vad vårt shoppande egentligen kostar världen.”

  Greta Hansson Vikström

  TIPS TILL DIG SOM VILL SLUTA SHOPPA:
  • Gå inte på stan och gå inte in på shopping-hemsidor.
  • Se till att få dåligt samvete när du shoppar, för då inser du kanske att det handlar om något större, om att rädda världen.
  • OM du nu måste handla, handla miljövänligt.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.