20 July, 2019

 
 • Prestigekampen fortsätter... (Foto från Dammplasket i Umeå.)
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Är en nordlig examen
  sämre än en sydlig?

  Publicerad 26 maj, 2016

  Vår idé om utbildningars värde på olika orter i Sverige grundar sig knappast i någon empirisk jämförelse – snarare verkar den baseras på rykten och spekulationer, menar Jenny Pira.

  Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.

  Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.

  Högskoleprovens resultat är inne, ansökningarna skickade och många får sin försommar förstörd i sur väntan på antagningsbeskedet. Det är väl knappast förvånande att ju viktigare och vanligare det blir att vi utbildar oss, desto mer försöker vi också kategorisera och ranka skolorna både på längden och på bredden, bäst till sämst, generellt och i detalj. Jag upplever att sådant som image, rykte och fördomar blir allt viktigare faktorer när det kommer till utbildningsfrågan – men hur bra koll har vi egentligen?

  När jag sökte till Umeå visste jag egentligen väldigt lite om högskolorna som stod till mitt förfogande, men ju fler studenter man känner desto djupare inblick får man. Idag verkar alla ha stenkoll på vad som är viktigt för varje fakultet, vilken typ av människa som studerar var, vilket lärosäte som är tuffast och plötsligt kan alla ha en legitim åsikt om nästan varje högskola i Sverige. Men kanske lägger vi för mycket vikt vid detaljerna i omständigheterna och för lite vid den faktiska studenten.

  Härom veckan talade jag och kompisen om hennes utbildning i industridesign – huruvida det är till hennes för- eller nackdel att programmet är ungt och inte en del av Umeå universitet. När min sambo nyligen sökte utbildning kändes lärosätets ”klang” och rykte som en pinsamt viktig del i beslutet. Själv biter jag mig i tungan för att inte säga något surt om min egen utbildning – jag vill ju att just min examen ska uppfattas som prestigefull. Men vad är det som får oss alla att tro att kvalitetsskillnaden mellan skolorna är så stor? Vår idé om utbildningars värde grundar sig då knappast i någon empirisk jämförelse av kursplaner – snarare verkar den oftare baseras på rykten och spekulationer.

  Vi kanske behöver fråga oss själva varför vi är av uppfattningen att nordliga Umeå har de bästa konstnärerna, och historiska Uppsala de bästa läkarna. Vad som får oss att tro att Lundaekonomerna är kontinentala och Stockholmarna så branschsmarta. Det är nämligen lätt att projicera sina fördomar om platser och människor även på dess statliga institutioner, eller göra små egenskaper till något avgörande. Kvalitetsundersökningar visar att en del fördomarna inte är fördomar – men kanske blåser vi upp allt detta ur proportion.

  Med risk för att låta som en rönnbärshungrig räv ställer jag mig frågan: Är skillnaden mellan en examen från norr och en examen från söder verkligen så stor?

  Jenny Pira

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.