20 August, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Vi lämnar tillbaka makten
  till engagerade studenter

  Publicerad 27 november, 2018

  Den 5 december lämnar kåren tillbaka makten över studietiden till engagerade och drivna studenter, skriver Johan Lindgren, RIK, inför det kommande kårfullmäktigemötet.

  Johan Lindgren, RIK.

  Så närmar vi oss halvtid för den mandatperiod Rimligt Initiativ för Kåren, RIK, fått av er medlemmar. Det har varit en lärorik, omtumlande och hektisk halvlek. Men vi har mycket kvar att göra!

  Vi i RIK som har fått privilegiet att genom olika uppdrag och i olika former representera er studenter inför universitetet, kommunen och andra aktörer kan inte göra annat än tacka. Tacka för att vi genom det stöd ni gett oss kunnat påbörja arbetet för en sammanhållen kår, en kår som för första gången på väldigt länge arbetar och kommer arbeta för alla studenter. En kår som inte kommer bygga på en majoritetet och en opposition, utan på en samlad studentröst som kommer kunna stå stark i framtiden för att försvara alla studenters intressen.

  Tack vare det mandat ni givit RIK har kåren:
  • Vridit och vänt på varenda krona, där vi genom effektiviseringar kommer kunna satsa mer på er studenter i framtiden,
  • Fyllt nästan alla förtroendevalda poster, vilket innebär att studentperspektivet ges betydligt mer inflytande i olika organ,
  • Förhindrat en höjning av medlemsavgiften,
  • Tagit krafttag för att bygget av ett kårhus ska komma igång,
  • Byggt former för sektionsöverskridande samarbete.

  Vi har alltså påbörjat det gräsrotsarbete som sektionerna kommer ta över nästa år, efter att kårens stadgar ändras den 5 december. Ett gräsrotsarbete som bygger på det jag nämnt tidigare, en enad kår och ett universitet för alla studenter.

  Vi tror nämligen på fler sektionsöverskridande tillställningar, där du som student får möjlighet att lära känna personer från andra program. Vi tror på ett utökat sektionsöverskridande sammarbete, där sektionerna kan stötta och dra lärdomar av varandra. För att i bästa möjliga mån kunna förgylla och förbättra din studietid.

  Förhoppningen med och målet för RIK har varit och förblir att RIK ska upphöra att existera när mandatperioden tar slut. För vi tror att din studietid på Umeå universitet kommer bli som bäst om du har så stor möjlighet som möjligt att påverka den. Den möjligheten får du genom att kåren styrs av sektioner och inte av listor som driver andra frågor än de studentpolitiska!

  Så den 5 december lämnar vi tillbaka makten över din studietid, från partipolitiska karriärpolitiker till engagerade och drivna studenter.

  Johan Lindgren
  gruppledare RIK

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.