21 July, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Tänk över hur du vill
  jobba efter examen

  Publicerad 26 september, 2016

  Friheten att jobba på tider och platser man själv väljer värderas högt av dagens studenter. Men för att det ska fungera långsiktigt krävs flera saker, menar Jusek.

  Grattis till alla ni som har kommit in på den utbildning ni har valt. Nu väntar en spännande tid där ni förhoppningsvis lär er mycket, inte minst om hur arbetsmarknaden fungerar. För de med en akademisk examen ser arbetsmarknaden för närvarande bra ut. Många får sina drömjobb tidigt. Men lyckan över att få ett bra jobb gör att risken finns att man går med på anställningsvillkor som inte håller i längden.  Jusek har därför några konkreta råd till er inför arbetslivet.

  För stora delar av Juseks medlemsgrupper – jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare – har arbetsmarknaden var god under många år. I vår senaste arbetsmarknadsundersökning uppger hela 87 procent av de nyexaminerade juristerna att de arbetade eller drev eget företag våren 2015.

  Många av de jurister som fått jobb, 38 procent, fick det första kvalificerade arbetet redan innan studierna avslutades. En tredjedel fick jobbet inom en till tre månader efter examen. Även andra grupper har en god arbetsmarknad. Av systemvetarna hade till exempel tre fjärdedelar ett kvalificerat jobb inom sex månader efter examen och 28 procent fick jobbet redan under studietiden.

  Konkurrensen om de unga talangerna är stor och chansen finns att få bra anställningsvillkor. Det är naturligtvis viktigt att försöka få så bra lön och övriga villkor som möjligt. Men i en ny undersökning från Jusek framgår det att en stor majoritet av de nyexaminerade akademikerna anser att möjligheten att jobba flexibilitet, det vill säga på andra tider än ordinarie kontorstid eller på andra platser än kontoret, är viktigt. Nära åtta av tio nyexaminerade svarar att det är mycket viktigt eller viktigt att ha möjlighet att arbeta flexibelt. Endast tre procent tycker att det inte alls är viktigt.

  Jusek anser därför att fler borde få möjlighet att påverka var och när man arbetar. För de arbetsgivare som vill vara attraktiva och som inte har särskilda behov av schemaläggning borde det vara självklart att erbjuda detta.

  Men för att friheten att jobba på tider och platser man själv väljer ska fungera under lång tid krävs vissa saker. Det är inte medarbetaren själv som ska sätta gränser för hur mycket man ska arbetar. Fri tid är inte detsamma som att ständigt vara i tjänst. Och att aldrig få den avkoppling vi alla så väl behöver kan i förlängningen leda till ohälsa. Det är inte heller säkert att det flexibla arbetslivet passar alla.

  Vi uppmanar nu alla studenter att fundera igenom hur du vill ha ditt framtida arbetsliv. Du som är ny student bör redan nu fundera hur du vill ha det. Vill du jobba med fasta tider eller lockas du av att jobba oregelbundet? Det kan påverka vilka val av studier du gör.

  Du som går sista året av din utbildning har dessutom flera faktorer att fundera över.  Lön, villkor och arbetstider är naturligtvis viktigt. Men också vilka former av arbete som passar dig. När du söker jobb undersök då vilka kraven är på tillgänglighet, att det finns en medvetenhet och dialog kring arbetstider.

  Om fler arbetsgivare hantera det flexibla arbetslivet klokt finns allt att vinna. Individen kan få ett arbetsliv som passar hen. Arbetsgivarna får nöjdare medarbetare.

  Sofia Larsen
  ordförande i Jusek
  Hannes Guggenheimer
  ordförande i Juseks studerandesektion

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.