21 April, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Regeringens budget slår
  mot utbildningskvaliteten

  Publicerad 22 oktober, 2015

  Regeringen uppmuntrar inte längre utbildningskvalitet, skriver Moderat Student, som menar att budgeten går ut över studiekvaliteten, studentlivet och forskningen.

  Bostadsbristen är påtaglig för studenter i hela landet. Universitetsplatserna har byggts ut kraftigt de senaste 20 åren, men kvaliteten har blivit lidande på många utbildningar runt om i landet. Studenter och lärosäten behöver reformer för fler bostäder och bättre utbildningskvalitet. Istället kommer den rödgröna regeringens budgetförslag, en budget som slår hårt just mot kvaliteten och bostadsbyggandet. Det drabbar oss studenter.

  Det byggs inga nya bostäder utan en fungerande marknad. Regeringen inför nu subventioner ingen vill ha – idag gäller varken fri produktion, utformning eller prissättning på bostadsmarknaden. Allt detta innebär att färre bostäder byggs och därmed blir det svårare för studenter att hitta boende. I värsta fall får man till och med tacka nej till en erhållen studieplats.

  Bostadsmarknad är fortfarande en djungel av byråkrati som sätter käppar i hjulet för framväxten av bostäder. Därför behöver bostadsmarknaden färre regleringar och hinder. Det är så vi får igång byggtakten.

  Regeringen plockar även ut 6,5 miljarder kronor från Akademiska Hus. Detta är pengar som indirekt tas från den högre utbildningen och studenterna för att finansiera bidragssystem. Uttaget tvingar Akademiska Hus att skriva upp värdet på sina fastigheter och med största sannolikhet höja sina hyror. Nu undergrävs på lång sikt stabiliteten i bolaget och högre hyror kommer gå ut över så väl studiekvaliteten, studentlivet och forskningen.

  När vi studenter påbörjar en utbildning förutsätter vi  att utbildningen håller en hög kvalitet. Regeringen uppmuntrar inte längre utbildningskvalitet – UK-ämbetet delade tidigare ut en pott pengar till lärosäten som ansågs hålla mycket hög kvalitet. Umeå universitet fick 13 miljoner mindre än väntat när regeringen väljer att satsa på mindre etablerade högskolor.

  Inte nog med det, det blir mindre lönsamt att plugga. Höjda inkomstskatter för över en miljon vanliga löntagare och höjda marginalskatter, världens högsta marginalskatt på över 60 procent. Marginalskattenivåer som man kan kalla rena straffskatter på utbildning.

  Moderata studenter vill istället se högre kvalitet på våra utbildningar. Därför anser vi att UK-ämbetet ska ha en pott pengar att dela ut till högpresterande lärosäten och stärka mandatet att stänga ned undermåliga utbildningar.

  Sverige har idag bland de sämsta utbildningspremierna i OECD-området vilket leder till en brist i många akademiska yrken, som till exempel ingenjörer. Moderata studenter anser därför att inkomstskatterna bör sänkas så att det blir mer lönsamt att plugga.

  Alliansregeringen gjorde inte allt, absolut inte. Flera steg togs dock i rätt riktning. Främst på bostadsmarknaden med en del regelförenklingar och byggtakten är nu uppe i höga nivåer, men långt ifrån vad som behövs. Alliansen vill till skillnad från regeringen fortsätta regelförenkla för fler bostäder.

  Sveriges studenter behöver en regering som satsar på högre kvalitet och på fler bostäder. Därför behöver Sveriges studenter en Alliansregering!

  Anton Bergström
  ordförande moderata studenter vid Umeå universitet
  och gruppledare Moderat Student
  Rasmus Höjer
  vice ordförande moderata studenter vid Umeå universitet
  och kårfullmäktigeledamot Moderat Student.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se