21 July, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • ”Orimligt att studenter
  tvingas jobba gratis”

  Publicerad 21 december, 2015

  Studenter ska inte behöva arbeta gratis för att få erfarenhet från arbetslivet, skriver Sofia Larsen och Emma Liikanen från Jusek. Nästan hälften av de svarande umeåstudenterna har någon gång jobbat gratis, visar Juseks nya undersökning.

  Många studenter och nyexaminerade jobbar gratis för att få kontakt med arbetslivet. Det visar Juseks nya arbetsmarknadsundersökning. Att öka kontakten med arbetslivet under studierna är viktigt. Många jobbtillfällen skapas genom kontakter. Arbetsmarknadsdagar, studiebesök eller att skriva sitt examensarbete för en organisation eller företag är bra exempel.

  Andra vägar till att få arbetslivserfarenhet är att göra praktik inom ramen för utbildningen eller att vara studentmedarbetare, något som Jusek har drivit länge. Studentmedarbetare innebär i korthet att en student jobbar 10–15 timmar per vecka med studierelevanta uppgifter i ett företag, offentlig sektor eller i en organisation.

  Högskolor och universitet har ett viktigt uppdrag i att stärka studenternas ställning inför arbetslivet. Juseks undersökning visar dock att vägen till arbetsmarknaden är skakig för många nyexaminerade akademiker. Hela 64 procent har till exempel inte någon praktik inom ramen för sin utbildning, trots att det är genom praktik som många får sitt första arbete. Studenterna tycker också att högskolor och universitet är dåliga på att erbjuda andra kontaktvägar till arbetsmarknaden.

  Jusek har i en arbetsmarknadsundersökning frågat nyexaminerade inom juridik, ekonomi, systemvetenskap, personalvetenskap, kommunikation och samhällsvetenskap om de någon gång har arbetat gratis. Hela 44 procent av de som läst på Umeå universitet uppgav att de jobbat helt eller delvis oavlönat för att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden. Detta är helt orimlig! Vanligast är att man jobbar gratis under studietiden, men sex procent utförde gratis arbete efter avslutade studier.

  Vår slutsats är att lärosätenas samverkan med det omgivande samhället måste prioriteras mer. Studenter ska inte behöva jobba gratis för att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden. Högskolan och universitet måste få ett utökat uppdrag att arbeta med det omgivande samhället. Dessutom behöver alla studenter få individanpassat stöd vid jobbsökande genom exempelvis karriärcentrum. Det är på detta sätt bron till arbetsmarknaden ska byggas, inte genom gratisjobbande.

  Att unga akademiker arbetar oavlönat är naturligtvis helt orimligt. Studenter ska kunna värdera både sin tid och kunskap de tillför ett företag eller en organisation i kronor och ören. Det är även negativt för arbetsgivare att erbjuda studenter och nyutexaminerade oavlönade anställningar. Det skapar ett negativt rykte och arbetsgivarna förlorar många talanger som istället väljer en avlönad anställning.

  Sofia Larsen
  Ordförande Jusek
  Emma Liikanen
  Ordförande för Juseks studerandesektion

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.