21 July, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Ohållbart att studenter
  utbildas till arbetslöshet

  Publicerad 22 juni, 2016

  Frågan om fler och större praktikmöjligheter och tydligare arbetsmarknadskoppling inom högre utbildning måste beredas plats på dagordningen, menar Juseks studerandesektion.

  Sveriges universitet och högskolor har nu avslutat sina terminer och gått in i dvala för sommaren. Många studenter har nu begärt ut sin examen och gjort sig redo för att ta steget ut på arbetsmarknaden. Väl där är det många som möts av kalla handen då krav ofta ställs på praktisk yrkeserfarenhet ifrån sektorn; något som många studenter inte kunnat tillskansa sig under sin utbildning.

  En signifikant del av Sveriges universitets och högskolors utbildningar fäster extremt stor tonvikt på teoretiska aspekter av utbildningen och förbereder studenterna för en forskarkarriär. Då enbart en bråkdel sedan går vidare längs forskarspåret kan detta tyckas vara en märklig prioritering.

  Jusek studerandesektion menar att frågan om fler och större praktikmöjligheter inom ramen för utbildningen måste beredas plats på dagordningen tillsammans med frågan om tydligare arbetsmarknadskoppling inom högre utbildning. Det är inte hållbart, vare sig för individ eller för samhälle, att tusentals studenter skuldsätter sig för att sedan hamna i arbetslöshet. Resultatet av diskrepansen är att färdigutbildade studenter tvingas ta okvalificerade jobb och därmed snuva unga och nyanlända på dessa.

  Med detta som bakgrund uppmanar Jusek studerandesektion minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson att beakta detta problem och implementera arbetsmarknadsperspektivet tydligare i utbildningssystemet.

  För Juseks studerandesektion:
  Emma Liikanen
  Hannes Guggenheimer
  Marco Poblete
  Linnéa Dejemo
  Martin Andersson
  Huyao Zhou
  Julia Lidström

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.