21 July, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Nej till åsiktsdiktaturen!

  Publicerad 16 mars, 2016

  Med sitt policydokument tar kårstyrelsen ett steg mot att upprätta en åsiktsdiktatur inom Umeå studentkår, skriver Arbetarpartiet. Kårstyrelsen svarar.

  Umeå Studentkår har antagit en ”policy för utbildningspolitiska ställningstaganden”. Bakom detta till synes oskyldiga namn göms ett försök, från kårstyret (Vänsterns Studentförbund och Socialdemokraterna), att detaljstyra vad kårens förtroendevalda och anställda får ha för åsikt i olika utbildningspolitiska frågor.

  Vi i Arbetarpartiet anser att Umeå Studentkår kan ha policys i olika frågor. Det kan exempelvis gälla att kåren ska ha en policy om att motverka diskriminering utifrån kön, etnicitet, sexuell läggning eller liknande. Det kan också gälla en alkoholpolicy som syftar till att bekämpa förnedrande nollningstraditioner. Men syftet med kårens utbildningspolitiska policy är något helt annat.

  I dokumentets inledning står följande: ”Genom detta dokument fastställs organisationens ståndpunkter i utbildningsfrågor, vilket ska underlätta för förtroendevalda och anställda att skilja sina personliga åsikter från de ståndpunkter de företräder. När representanter för Umeå studentkår uttalar sig i egenskap av sin funktion ska det göras i linje med denna policy”.

  Därefter följer nio sidor där kårstyrelsen slår fast, i detalj, vad kårens representanter ska tycka. Bland annat i stora aktuella frågor som studiemedlens utformning och studieavgifternas vara eller icke vara. I båda dessa frågor kan åsikterna gå vida isär mellan olika partier.

  Som vi ser det innebär detta policydokument att kårstyrelsen tar steg mot att upprätta en åsiktsdiktatur inom Umeå Studentkår. Något som bara kan benämnas som en nystalinistisk utveckling! Policyn reser en rad obehagliga frågor. Hur har kårstyrelsen tänkt se till att förtroendevalda och anställda följer policyn? Planerar kårstyrelsen att bestraffa förtroendevalda och anställda som vägrar följa policyn – och i så fall hur? Detta är allvarliga frågor som kräver svar.

  Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ kommer att göra allt i sin makt för att avskaffa denna nya policy. Vi samarbetar gärna med andra som inte heller accepterar att Umeå Studentkår tar steg mot att upprätta en nystalinistisk åsiktsdiktatur där kåren ska detaljstyra åsikterna hos förtroendevalda och anställda.

  Lars-Erik Utberg
  Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ

  Svar från Umeå studentkårs styrelse:
  ”Dokumentet ett stöd för förtroendevalda”

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.