23 March, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • När får bostadspolitiken
  i Umeå grönt = godkänt?

  Publicerad 2 september, 2015

  En god bostadsförsörjning och bostadsgaranti för umeåstudenterna är optimalt för kommunen, universitetet och studenterna, menar Umeå studentkår och Hyresgästföreningen.

  Det byggs som aldrig förr i Umeå, det är bra men inte tillräckligt. Sveriges förenade studentkårer, gör årligen en kartläggning av bostadssituationen över landet genom att kategorisera kommunernas förmåga att erbjuda studenterna en bostad under höstterminen i rött eller grönt. I årets kartläggning har Umeå kommun, för tredje året i rad, fått en rödmarkering som innebär att kommunen inte kan erbjuda studenter ett boende under höstterminen. I år finns ungefär 600 studenter i Umeå i kö för akutrumsförmedling.

  Grönt däremot innebär att studenten erbjuds ett tryggt boende inom en månad. Elva andra högskoleorter är rödmarkerade och listan växer för var år, vilket är väntad när det bara har byggts 2 800 studentbostäder i riket de senaste fem åren medan behovet är 20 000.

  En god bostadsförsörjning och bostadsgaranti för umeåstudenterna är optimalt för kommun, universitet och student. Ett tryggt eget boende skulle underlätta studenternas studiemiljö, stärka universitetets konkurrensförmåga och studenterna skulle få möjlighet att bo kvar i kommunen efter avslutade studier.

  Hyresgästföreningen och Umeå studentkår jobbar aktivt för fler bostäder på rimliga villkor. Eftersom bostadsförsörjningen är primärt en kommunal uppgift, undertecknade vi i juni ett öppet brev till branschorganisation, Sveriges Kommuner och Landsting, där vi manade till en mer proaktiv bostadsförsörjning. För idag är behovet som allra störst och de statliga incitamenten tydligare. Några delorsaker till bostadsbristen är bristen på byggbar mark och höga byggpriser.

  Umeå kommun kan via en proaktiv markpolitik iordningställa fler byggrätter. Gällande de höga byggpriserna har regeringen, inför budgetpropositionen för 2016, introducerat ett investeringsstöd för byggande av små och billigare studentbostäder i kommuner med bostadbrist. En central kommunal aktör i den processen skulle kunna vara den lönsamma och styrbara allmännyttan, som vi hoppas kommunledningen värnar om.

  Umeå kommun har nu extra resurser för att kunna bygga de bostäder som studenterna är i akut behov av, därför är det vår förhoppning att kommunen utnyttjar möjligheterna för att inte lysa rött till nästa år, igen.

  Nils Persson
  ordförande Umeå studentkår
  Rebecca Carlander
  2:e vice ordförande Umeå studentkår
  Kerstin Granberg Lundgren
  ordförande Hyresgästföreningen Umeå
  Ali Qadiri
  utredare Hyresgästföreningen Norrland

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se