20 August, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Mäns våld är mäns ansvar

  Publicerad 29 mars, 2017

  Vad du säger i olika sammanhang har stor betydelse, likaså hur du agerar när du hör eller ser någon som beter sig olämpligt, skriver Män för jämställdhet i Umeå.

  Mäns våld handlar om en problematisk manlighet som det pratas för lite om. Denna manlighet resulterar i att det är nästan bara är män som begår våldsbrått.

  Statistik från BRÅ talar ett tydligt språk; 85 procent av de som misstänks för misshandel är män och det är nästan bara män som begår sexualbrott (97 procent).

  Det är inte någon ensam galning det handlar om. Det är oftast vanliga män som begår våldshandlingar och de förekommer i alla typer av relationer.

  I det här läget är det lätt att gå i försvar. Man vill inte bli inblandad. ”Jag har aldrig varit våldsam” är ett återkommande argument från alla typer av män. Bra så. Nästa steg är att inte bara luta sig tillbaka på detta argument. Prata om det med dina vänner, dina kollegor, din familj.

  Fråga din mamma eller din syster hur de upplever sin vardag, och ta även en titt på ditt eget beteende. Att vara en del av problematiken innebär inte att du behöver ha slagit någon på käften. Vad du säger i olika sammanhang har stor betydelse, likaså hur du agerar när du hör eller ser någon som beter sig olämpligt. Hur du agerar, eller inte agerar avgör vilken typ av manlighet och samhälle vi får.

  I debatten hörs begrepp som inte är helt lätta att förstå. Patriarkala strukturer. Maskulinitetsnormer. Könsmaktsordning. Men det första vi behöver göra är inte att förstå orden i sig. Vi måste börja med att synliggöra.

  De som pratar mest om det här är kvinnor och det är kvinnor som blir rekommenderade att hålla sig inomhus eller klä sig på ett visst sätt för att undvika männens våld. Det är någonting i detta som är skevt, och det vill vi prata om.

  Att helt enkelt prata mer om manliga normer, förväntningar och ansvar. Att prata om det egna ansvaret och ansvaret för hur vårt samhälle ser ut.

  Tillsammans kan vi fördjupa oss i ämnet i studiecirklar eller bara prata över en kopp kaffe. Det viktiga är att vi är beredda att kämpa för att inte vara en del av problemet, utan en del av lösningen.

  Det börjar med mig – och dig.

  Mikael Rubin
  Tobias Johansson
  MÄN för Jämställdhet i Umeå.

  MÄN FÖR JÄMSTÄLLDHET:
  • Män för jämställdhet är en ideell medlemsorganisation som finns i hela landet: www.mfj.se. 
  • Lokalgruppen i Umeå finns på Facebook: Män för jämställdhet i Umeå.  

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.