21 July, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Demokratisera kårvalet
  – ta bort partipolitiken!

  Publicerad 24 april, 2018

  Börja bygg kåren underifrån, på riktigt. Det första steget till att engagera är att inkludera, menar Alexander Haraldh, engagerad i nybildade Rimligt Initiativ för Kåren.

  Jag var och lyssnade på kårvalsdebatten idag och som sektionsordförande jag blev lite provocerad av flera av VSF:s uttalanden. Ett sådant uttalande var att ”ett sektionsbaserat val skulle föra inflytandet ännu längre bort från studenterna eftersom många distansstudenter och fristående kursare inte tillhör någon sektion.”

  Till att börja med förstår jag inte riktigt vad VSF menar med ”inte tillhör”. Läser man vid HumFak och är medlem i Umeå studentkår tillhör man HumSek såvitt jag vet. Men jag kanske har fel? En diskussion kan däremot föras kring HUR representerade distansstudenterna blir.

  Jag sitter som ordförande för HumSek och visst, jag är programstudent och jag läser här på plats på campus, precis som alla andra medlemmar i sektionens styrelse. Men jag är också distansstudent och fristående kursare. I sin argumentation utgår VSF ifrån att distansstudenter och kursare skulle vara en homogen grupp, en grupp där alla dessutom tydligen är ”vänstermänniskor”. För det är något som blir inbegripet i deras argumentation när de vägrar sätta saker i relation till verkligheten.

  Om man bortser från RIK, Rimligt Initiativ för Kåren, som jag själv kandiderar för, finns det två andra listor att välja mellan i år, dessa är båda tydligt vänsterpolitiska. Är det rimligt? De politiska listorna kan uppenbarligen inte representera kårens alla medlemmar. Bevisligen klarar de inte av att engagera medlemmarna.

  Förra året ställde VSF inte upp i kårvalet och i år ställer inte Socialdemokraterna och Moderat Student upp, till följd av att de inte kunnat engagera tillräckligt många medlemmar i kårfullmäktige. Detta trotts att det gick till val på att det skulle göra just det!

  Vi måste sätta RIK:s förslag om att ge sektionerna mer inflytande i relation till hur arbetet sker idag. Ingen lösning är prefekt, det betyder inte att vi inget borde göra. De politiska listorna klarar inte av att representera medlemmarna, än mindre klarar de av att inkludera och engagera dem i arbetet. Det är dags att ge sektionerna en chans. För sektionerna kommer sannolikt kunna säkerställa en bred representation och ett kontinuerligt engagemang på ett sätt de politiska listorna bevisligen inte kunnat.

  Börja bygg kåren underifrån, på riktigt. Det första steget till att engagera är att inkludera. Det är ett arbete som sektionerna och kårföreningarna jobbar med dagligen. Visserligen med varierad framgång, men historiskt sett nästan alltid med framgång. Kanske är det också ett underliggande problem för sektionerna att de idag inte har någon röst i kårfullmäktige? Att de inte har något direkt inflyttande i vad kåren gör centralt.  

  Detta vill RIK ändra på, och det är därför jag ställer upp som en av RIK:s kandidater i år. Sektionerna och kårföreningarna gör idag redan ett stort studentfackligt arbete. I programråd, på institutions och fakultetsnivå i kommittéer och nämnder. Det är sektionerna och kårföreningarna som bäst vet vad medlemmarna vill och behöver. Därför tycker jag att sektionerna också borde ha ett större inflyttande i vad kåren gör.

  Vore det inte rimligt att en student som känner till ditt program, din förening och din sektion också är den som representerar dig och dina behov i kårfullmäktige. Istället för ett politiskt parti du inte har någon anknytning till. Att humaniststudenter ska få representeras av humanistudenter som blivit valda att sitta i kårfullmäktige i egenskap av att de är just humanistudenter.

  Vi vill göra kårvalet mer demokratisk genom att ta bort partipolitiken från kåren. Om du som jag tycker att detta låter rimligt, råder jag dig att också rösta på ett Rimligt Initiativ för Kåren. Rösta på RIK.

  Alexander Haraldh
  RIK-kandidat

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.