21 July, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Agera mot hedersförtryck

  Publicerad 8 september, 2017

  Umeå studentkår måste ha en beredskap att hantera studenter som utsätts för hedersförtryck, skriver Arbetarpartiet. Kårstyrelsen svarar.

  Hedersrelaterat våld och förtryck har blivit allt vanligare i Sverige. Det handlar om barnäktenskap, månggifte, könsstympning och hedersmord. De drabbade är oftast flickor och kvinnor med invandrarbakgrund. Några siffror som visar på omfattningen:

  Under lång tid har det rått en tystnadskultur kring hedersrelaterat våld och förtryck. Ett missriktat hänsynstagande mot vissa kulturyttringar, kombinerat med en rädsla för att bli kallad ”rasist”, har inneburit att politiker och myndigheter under åratal blundat för problemen istället för att vidta åtgärder.

  Nu ser dock denna tystnadskultur ut att brytas. Göteborg, Stockholm och Malmö har tagit initiativ till kartläggningar av hedersförtryckets omfattning, karaktär och komplexitet i dessa tre kommuner. 2019 väntas Socialstyrelsen presentera en riksomfattande kartläggning.

  Hedersförtryck förekommer även i Umeå. Förra hösten uppmärksammade media ett fall med två systrar som flydde från Umeå för att komma undan familjens stränga hederskultur. Pappan i familjen hade bland annat dödshotat den äldre av systrarna då hon inte ville gifta sig med den man som familjen utsett åt henne. Systrarna sökte i hemlighet in vid högskolan på annan ort. Men familjen fick reda på var den ena systern studerade och kidnappade henne på den första skoldagen. Båda föräldrarna dömdes till fängelse.

  Arbetarpartiet anser att Umeå studentkår måste ha en beredskap att hantera studenter som utsätts för hedersförtryck. Detta kan ske exempelvis genom att Studenthälsan tillförs specialkompetens (egen eller via samarbetspartners) inom dessa frågor.

  Studentkåren bör också ställa krav på Umeå universitet att införa obligatoriska kurser om hedersrelaterat våld och förtryck på exempelvis socionomprogrammet. Att så inte är fallet idag är en allvarlig brist.

  Lars-Erik Utberg
  Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ

  SVAR DIREKT:

  Hedersrelaterat våld och förtryck är precis som Utberg säger ett problem som behöver belysas och problematiseras. Det jag vänder mig mot är att utmåla hederskultur som ett ”utländskt” problem. Denna formulering är missvisande då hedersrelaterat våld och förtryck är ett mångfacetterat problem som återfinns runt om i hela vårt avlånga land. Hedersrelaterat förtryck är generellt problem som har sin grund i patriarkala strukturer, inte i etnicitet.

  Som ansvarig för arbetsmiljö- och lika villkor vid Umeå studentkår välkomnar jag Utbergs olika förslag på förbättringar kring området för studenter vid Umeå universitet. Det är viktigt att ta sig an frågor som används i motsatt syfte av ytterlighetspartier på högerkanten. Genom att sakligt och nyanserat belysa hedervåldsproblematik kan vi styra skutan mot förbättring utan att generalisera kring olika grupper. Det viktiga är att arbetet inom området fortsätter, vilket jag under min mandatperiod kommer att aktivt arbeta med.

  Behnam Golpayegani
  Andre vice kårordförande, med ansvar för
  arbetsmiljö och lika villkor, Umeå studentkår

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.