19 May, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Agera för klimaträttvisa!

  Publicerad 22 oktober, 2015

  Vi måste alla hjälpas åt. Gå med i vårt internationella upprop och skriv under för klimaträttvisa, uppmanar Leslie Öqvist, miljö- och klimataktivist.

  Klimatfrågan är vår tids största utmaning där konsekvenserna av vårt förändrade klimat direkt påverkar människors försörjning och överlevnad på flera håll i världen – Syrien är bara ett exempel på hur klimatrelaterad torka under fem års tid föregick de omfattande stridigheter som har orsakat ofattbara mänskliga lidanden vars omfång vi inte sett sedan andra världskriget. Detta är inte ett obönhörligt öde! Uppvärmningen av vår planet har med vår livsstil och våra val i den rika världen att göra. Utvecklingen går att vända.

  De rika länderna står för de största utsläppen, men växthusgaserna känner inga gränser och just nu slår klimatförändringarna hårdast mot de som gjort minst för att orsaka dem – människor som lever i fattigdom i utvecklingsländer. Klimatforskare menar att det inte är för sent att vända utsläppskurvan och hålla den globala uppvärmningen under två grader. Dock börjar tiden rinna ut och det är nu dags för oss i de rika länderna att ta vårt ansvar på allvar och drastiskt minska våra egna utsläpp och samtidigt stödja de mest utsatta människorna som drabbas av vår koldioxidkrävande livsstil.

  Det är nu hög tid för klimaträttvisa! I december är det dags för ett nytt klimattoppmöte, COP 21, som hålls i Paris där världens ledare förväntas ta sitt ansvar och agera för en bättre och mer hållbar framtid. Kampanjen Act Now for Climate Justice – Agera nu för klimaträttvisa söker påverka världens ledare genom engagemang och inflytande att det nu är dags att agera genom att införa rättvisa och effektiva klimatåtgärder som är tillräckliga för att förhindra katastrofala klimatförändringar samtidigt som världens fattigaste ges en möjlighet till hållbar utveckling.

  Vi måste alla hjälpas åt – Ditt engagemang behövs! Gå med i vårt internationella upprop och skriv under för klimaträttvisa: www.actclimate.org/sv/

  Inför mötet kommer jag att delta i den stora klimatmarschen i Paris, detta tillsammans med tusentals andra deltagare från hela världen. De insamlade namnen kommer i samband med detta att överlämnas till de ansvariga för förhandlingarna vid klimatmötet COP 21 i Paris, i december 2015. Ditt engagemang är betydelsefullt!

  Leslie Öqvist
  Miljö- och klimataktivist (FP)

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se